Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/fannyochila.com/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

Inlägget innehåller köplänkar till Jordklok, Hyber, Bodystore och Outnorth.

Blogginlägget är en sammanfattning av vårt poddavsnitt nummer 8, som du hittar där poddar finns, eller så lyssnar du direkt här nedan. 

 

Kläderna blir billigare och billigare, men håller kortare tid. Vi slänger ca 8 kg textilier varje år och det blir en otrolig massa kläder på flera miljoner människor. Vem betalar dessa billiga kläder då? Miljön såklart! Dessutom sker produktionen i “billiga” länder där arbetarna får låga löner.

Textilierna behandlas med massa kemikalier, men länderna har tacksamt nog dåligt miljöskydd, så arbetarna får dålig eller ingen skyddsutrustning och drabbas av allvarliga sjukdomar. Detta tycker vi är helt åt skogen, och vi vill med dagens avsnitt lära dig mer om hållbara kläder. 

Var en medveten konsument!

Vi har sammanställt en lista som vi också tog upp i poddavsnittet. Åtta saker vi tycker att du ska tänka på. 

1. Kvalitet framför kvantitet

 • Glöm slit-och-släng-eran! Det är dags att satsa på kvalitet och inte kvantitet.
 • Vädra ur nyuppackade varor för att minska risken för att andas in skadliga ämnen. Var extra försiktig när det gäller varor som är avsedda att användas av barn, eftersom barn är känsligare för kemikalier än vuxna.
 • Välj ekomärkta textilier och satsa på naturmaterial som linne, ylle, hampa, silke eller ekologiskt odlat bomull.
 • Välj ekomärkta textilier!
 • Välj miljömärkta textilier! (Obs! Varan KAN ändå kan innehålla farliga kemiska ämnen!) Undvik textilier som är impregnerade, flamskyddade eller antibakteriella!

2. Köp second hand

 • Idag kan man göra fantastiska fynd på lopptorg, second-hand-butiker och på gårdsloppisar.
 • När man köper begagnade kläder har förhoppningsvis det mesta av giftet tvättats bort.

3. Hyr festkläder

 • Hyr festkläder, maskeradkläder och dylikt som du bara kommer att använda en eller några få gånger.

4. Designa om

 • Kanske blir jeansbyxan en kjol eller flanellskjortan en klänning eller handväska? Låt fantasin flöda!
 • Om du inte gillar att sy kanske du känner någon som vill lära dig eller som till och med gör det åt dig?

5. Låt skräddaren/skomakaren fixa

 • Lämna in trasiga kläder till en skräddare som kan fixa nya dragkedjor, knappar och hål. Eller ändra storleken på kläderna.
 • Lämna söndriga skor till skomakaren. Det blir ofta billigare än att köpa nya. Speciellt när du satsar på kvalitetsmaterial.

6. Byt kläder

 • Om du tröttnar på dina plagg, men de är i bra skick, byt kläder med en kompis eller flera.
 • Det brukar också ordnas klädbytardagar där man tar med några plagg man tröttnat på och åker hem med ny garderob.

7. Skänk bort

 • Hoppets stjärna, Röda korset och liknande organisationer brukar tacksamt ta emot dina avlagda (hela och rena) kläder.
 • De säljs på loppisar eller ges bort människor till fattigare länder där kläderna kan komma till nytta.

8. Var medveten 

 • Fråga i butiken om det du tänker köpa innehåller farliga ämnen! Företagen har ansvar för sina produkter.
 • Fråga efter ekologiska och miljömärka textilier!
 • Meddela alltid butiken om en nyinköpt vara ger dig besvär. Uppsök läkare vid behov.
 • Som medveten konsument kan vi tillsammans påverka utbudet och därmed ge bättre förutsättningar för de som ska tillverka de kläder vi köper.

Kemikalierna i kläderna

Vi sa ju att du skulle få mer info om vilka kemikalier kläder innehåller rekommenderar vi att du läser Ilas blogginlägg som redan är skrivet om ämnet. Du hittar blogginlägget här

 

När Fanny lagade mat i en Buick 52 (som vi pratar om i podden)

Märkning

Vill du ha den bästa märkningen, välj GOTS. Det kan liknas vid KRAV-märkt mat, där man tar hänsyn till hela kedjan, och allt och alla som ingår i den. 

 

Vi pratade också om Öko-tex, som alltså bara begränsar mängden kemikalierester i den färdiga produkten. En bra märkning, men inte den bästa, och betyder inte att produkten är ekologisk. 

 

 

 

Vad är kläderna gjorda av?

Polyester, Polyamid, akryl, elastan och nylon är alla tillverkade av plast och ett direkt resultat av petroleumindustrin. Alla dessa släpper microplaster, vilket är en stor miljöbov, som inte kan renas bort. Använd gärna en tvättpåse som samlar upp dessa.

 • Polyester/polyamid Hållbara och tåliga, billiga att producera, men släpper mikroplaster. Återvunnen polyester är bättre, men fortfarande släpps mikroplasterna.
 • Akryl Ullersättare /dryger ut, noppar, värmer ej
 • Elastan ger stretch
 • Nylon, slitstarkt, används oftast i strumpbyxor.  

Vi rekommenderar starkt att du köper en Guppybag som samlar upp microplasterna. 

 

Konstgjorda syntetiska fiber

Viskos och bambuviskos Träfiber som bryts ner kemiskt, tyvärr används mycket kemikalier, det krävs exempelvis 5,5 kilo för att framställa 1 kilo viskos.

Cupro är också det en viskosvariant, men som görs på bomullsavfall och inte trä.

Lyocell och tencel bättre. Dessa är varianter på viskos, men med skillnaden att det tillverkas på ett mer miljövänligt sätt. Kemikalierna är snällare mot miljön och används i ett slutet system. Lyocell och Tencel är samma sak, men det sistnämnda är ett registrerat varumärke. Och när du väljer Tencel är träråvaran som används FSC-märkt,  det vill säga hållbarhetscertifierad.

Viskos är helt ärligt ett väldigt trevligt material att ha på sig: det är svalt, skönt och med fint fall. Dessutom är det lättskött: slitstarkt, skrynklar inte så mycket och är rätt lätt att få rent.

 

Naturfiber från växtriket och djurriket

Bomull  är en miljöbov sett till kemikalier och vattenframställning. 11 000 liter vatten behövs för att tillverka ett par jeans.

Bomullsodlingen står för 2,5% areal av all odling och 25% av alla bekämpningsmedel. Välj alltid ekologisk bomull, och överkonsumera inte.

Ylle85% av allt ull tas inte tillvara i Sverige, därför uppmanar vi att handla svensk ull. Det värmer bra, och behöver oftast inte tvättas. Vädra istället. Ylle kan också framställas från andra djur. Exempelvis get och kanin.

Linne, hampaBehöver inte så mycket för att växa, och renar jorden där den växter. 

Siden Silkeslarvens kokong kokas och därmed sätter larverna livet till för att vi ska få ut så långa silkestrådar som möjligt. Peace silk är ett alternativ. Där låter man larven leva, och trådarna blir därmed kortare.  

Läder, ett mycket hållbart material.
Garvningsindustrin är en av de mest förorenande i världen. 85 % av allt läder garvas med hjälp av krom – en tungmetall som är supergiftig. Vilket rent krasst betyder att merparten av allt läder som säljs i våra butiker med stor sannolikhet också är en miljöbov.

I garvningsprocessen för läder används trevärt krom, och när det förbränns omvandlas det till sexvärt krom. Vilket är väldigt giftigt och lätt sprids i grundvattnet. Så kasta aldrig ett par gamla läderskor eller något annat som du misstänker är kromgarvat i brännbart! Utan lämna in det som miljöfarligt avfall.

Köp så få produkter som bara möjligt, gärna secondhand när det kommer till exempelvis skinnjackor. Ta hand om ditt läder. Ila tipsar i podden om sin hemmagjorda infettnining till läder

Välj alltid vegetabiliskt/naturgarvat läder när du köper nytt! 

 

 

 

Tvättmedel och sköljmedel

Vi listar några hållbara alternativ när det kommer till tvättmedel. Först av allt har vi tvättnötterna, som Ila alltid använder och Fanny använder ibland. 

Vill du köpa mer ”klassiskt tvättmedel rekommenderar vi något av följande

 • Aktiv tvättmedel (en form av flytande galltvål) som passar extra bra för sportkläder, som motverkar dålig lukt väldigt effektivt. 
 • Ecover är ett bra märke och de har en rad olika produkter.
 • Sonett är samma sak som ovan.

Butiker med hållbara kläder

 • Via Hyber kan man hyra utekläder till barn, som ren prenumerationstjänst istället för att köpa nytt varje säsong. Superbra tycker vi! 
 • Outnorth har en hel del GOTS-märkta kläder. 
 • En annan butik vi hittade var Lotus Eco som endast har ekologiska, fair trade märkta kläder i naturmaterial. Grymt, dessutom hade de en hel del fina saker också, vilket såklart är ett väldigt stort plus 😉 
 • Swedish Stockings tillverkar sina strumpbyxor i återvunnet nylon, utan att kompromissa på kvaliten och designen.