Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/fannyochila.com/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

007 – Giftfri jul

Inlägget innehåller köplänkar till Jordklok och Lagerhaus

Här kommer en sammanfattning av vårt senaste avsnitt, som tar upp allt från ljus till godsaker, granar och skillnaden mellan att hjälpa till och att hjälpas åt. Lyssna på podden i din favoritpoddspelare. Och glöm inte att prenumerera och lämna en kommentar, det supportar verkligen vårt arbete. Kram Fanny och Ila.

 

Julklapparna

Lyssna på vårt avsnitt nummer 005 för hållbara julklappstips.

Julgranen

Plast

Det sämsta för miljön är plastgran, även om den används i många år. Den totala miljöpåverkan – när man räknar in allt när det kommer till produktion, transporter och mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning – blir allra störst av en plastgran. En plastgran innehåller bland annat mjukgörande PVC och ftalater som är hormonstörande. Detta frigörs i utandningsluften och är absolut inget man behöver exponeras för.

Den besprutade granen

Konventionell granodling utsätts ofta för besprutningar av olika slag, självklart kan detta variera och det bästa är såklart att höra sig för. Vet försäljaren inte om granen besprutats eller inte, avstå hellre köpet. Det vanligaste medlet man använder är dåligt för vattenlevande organismer samt bin.

Ekogranen

Välj en ekogran, gärna KRAV-märkt. Där brukar man använda ett vax för att bekämpa ovälkomna gäster och får sköter betet kring plantorna.

Om du inte kan få tag på en KRAV-gran eller känner någon markägare så är det bästa valet att köpa en vanlig rödgran (Picea abies). Detta eftersom kungsgranar är kraftigare besprutade än rödgranarna.

 

Julmaten

Gå igenom vad ni verkligen vill ha på julbordet, ni kanske inte måste ha ”allt man måste ha” bara för att, hellre att det tar slut än att ni får slänga. Dela upp arbetet mellan de som ska delta.

På lesscarbs finns massor av recept på god julmat och fika!

 

minska julstressen

minska julstressen

 

Undvik

 • Undvik långa (lutfisk) och ål. Dessa är hotade arter. Välj torsk och sej till lutfisken.
 • Undvik allt med palmolja, då detta bidrar till miljöförsöring och död för de arter som lever där, exempelvis är Orangutangen utrotningshotad på grund av palmoljeindustrin. Många färdiga kakor/bullar/fika/godis som är vanliga till jul innehåller palmolja.

 

För mer vego-jul

Gör flera sallader och tillbehör av grönsaker, grönkål är en favorit. Gott att steka tillsammans med svamp och lite vinäger. Att laga rödkål med lite vin och juliga kryddor är också gott. Och varför inte göra en plåt ugnsbakade rotfrukter eller helbaka exempelvis ett rotsellerihuvud i ugn? Gott!

Följ Fannys olika recept på sill men väl aubergine istället. Skär auberginen i ”sillbitar” och salt så du drar ut beskan. Koka bitarna i vatten i någon minut så att de precis blir mjuka. Följ sedan receptet som vanligt. Vill du även göra såserna helt veganska kan du använda havre créme fraiche eller liknande istället för mejeriprodukter.

 

Juleljusen

Paraffin eller stearin?

Värmeljus brukar göras av paraffin. Paraffin är en produkt från fossil olja. Vi förbrukar en stor mängd ljus varje år i Sverige, och koldioxidutsläppen från dessa paraffinljus motsvarar utsläppen från cirka 15 000 bensinbilar, det är ju helgalet!

När paraffinet blir varmt avges det cancerogena ämnen som bland annat bensen, vilket påverkar både växthuseffekten och vår hälsa. Norska Folkhälsoinstitutet gick 2014 ut med en varning där de liknar användandet av ”dåliga ljus” med passiv rökning. Det är främst när man blåser ut ljusen som större mängder sotpartiklar frigörs. Forskare har också sett att dessa partiklar kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Stearin görs ofta av slaktavfall, men även av vegetabiliska fetter och då ofta palmolja. Stearin har också ett klimatavtryck om man räknar in utsläppen från djuruppfödningen och regnskogsskövling.

Så det finns absolut en miljöbaksida även hos något så vardagligt som ljus, vi tycker att du som vanligt behöver ställa krav och ifrågasätta i din butik. Är det 100 % stearin som inte kommer från palmolja? Ställ frågor, ta inte saker av slentrian.

Här kommer ljus vi istället rekommenderar:

 

minska julstressen

Satsa på en lysdiodslinga, LED, som kan vara upp till tio gånger effektivare än en traditionell ljusslinga.

 

minska julstressen

Julpynt

Pyssla julpynt av tyg, halm, papper och andra naturmaterial. Det är ett roligt sätt att spendera tid tillsammans. Undvik glitter då det innehåller mikroplaster som är väldigt dåligt för miljön då dessa inte kan brytas ner.

Gör några apelsiner med nejlikor i, doftar gott och är juligt. Eller ta in fina kottar och sätt tillsammans med ljus. Du kan också göra en egen grankrans, finns många beskrivningar och videos på Youtube. Man kan också måla stenar till små möss, tomtar eller varför inte Grinchen?

Julestöket

Håll ett familjeråd och prata igenom vad alla i familjen tycker är viktigt när det kommer till jul. Om en i familjen endast vill pyssla och någon annan bara vill städa kanske ni får kompromissa och mötas där det känns bra för er båda. Fannys man Zarko brukar be Fanny skriva upp allt hon vill åstadkomma med städningen, en sak per postitlap, och sedan kategoriserar dem det tillsammans utifrån aspekter av ”viktigt” och ”tidsåtgång”. Detta underlättar fler saker:

 1. Fanny får ur sig alla idéer och allt som känns ”lika viktiga allesammans”
 2. Zarko får överblick och insikt i vad Fanny vill uppnå
 3. De sätter tillsammans upp en gemensam plan och delar upp arbetet
 4. Enkelt sätt att se att man kommer framåt eftersom lapparna successivt minskar.

 

Om du vill storstäda men göra det smart. Läs Ilas guide: Julstäda på 6 dagar med Morotsliv

 

minska julstressen

Skillnad mellan ”Hjälpa till” och ”Hjälpas åt”

Var tydlig, framförallt till barnen, att det ni gör är ett team work. Det är inte barnen som ska hjälpa pappa att tvätta, pappa och barn ska hjälpas åt att tvätta. Att hjälpa till är mer ett val än när man hjälps åt, då innebörden ligger i själva uttrycket, hjälpas åt, något man gör tillsammans, inte ensam.

Involvera hela familjen som ett “roligt spel” att man ex har tio utmaningar, och klarar man alla går hela familjen på bio eller gör något annat som hela familjen uppskattar, stora som små.

Ex på bra aktiviteter för barn när det kommer till städning/hushållssysslor:

 

 • Sortera smutsig tvätt i olika högar
 • Torka av köksluckorna med microfibertrasa
 • Vattna blommorna
 • Bädda bort sängkläder för tvätt
 • Plocka undan leksaker
 • Duscha växter

 

Sammanfattningsvis

Don´t overdo it!

Gör en realistisk plan och håll dig till den. Addera inte massor av nya saker allteftersom, utan ta det när du har mer tid och känner dig lugn och tillfreds.