Warning: A non-numeric value encountered in /home/carrotli/public_html/fannyochila.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

Vinn genom återvinning – Ett viktigt och intressant avsnitt. Sedan 1975 har mängden avfall som återvinns ökat från 60 procent till 99,5 procent. Däremot har mängden avfall ökat. 1975 producerades 2,6 miljoner ton hushållsavfall. 2017 var den siffran närmare 4,8 miljoner ton. En ökning med 81 procent. Detta är inte okej, och det måste vi förändra. Tillsammans.

Inlägget innehåller köplänkar till Jordklok, Clas Olsson och Bodystore

Varje år i Sverige återvinner vi papper som motsvarar 1 miljon träd. Samtidigt använder vi plastpåsar i snitt 25 minuter, och vi slänger 1 miljard fimpar på marken. Vad kan vi göra? Hur kan vi lära varandra? Har vi några smarta tips när det kommer till återvinning att dela med oss av? Om alla svenska hushåll återvann ytterligare en plastförpackning till i månaden skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 3 600 ton, vilket motsvarar utsläppen från cirka 1 200 bensindrivna bilar varje år, eller oljeuppvärmning av 675 medelstora villor.

5 sköna tips

 

Intressanta siffror

  • Andelen materialåtervinning har ökat från 6 till 34 procent.
  • Biologisk behandling har ökat från 2 till 15,5 procent.
  • Förbränning med energiutvinning har ökat från 3 till 50 procent.
  • Deponering, där varken material eller energi återvinns, har samtidigt minskat från 62 till 0,5 procent.

Vi berättar bland annat hur många fimpar som slängs varje år, BARA i Sverige.

 

 

Bilden, som visar fimpar i en park i Stockholm, har vi lånat från sopor.nu

 

Att hushållen i allt högre grad sorterar sina sopor har varit en viktig anledning till att återvinningen har kunnat öka så mycket.  Men hur kan vi återvinna bättre? Sortering är a och o! Avfall och återvinning, zero waste, kompostera och hushållskomposter är några saker vi pratar mer om i podden.

 

Tipslista

 

 

NÄSTA VECKAS AVSNITT

Hur du skapar en vinnande morgonrutin!

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Följ oss på Instagram för massor av inspiration.

LÄMNA RECENSION I ITUNES

Här hittar du oss på iTunes!