Warning: A non-numeric value encountered in /home/carrotli/public_html/fannyochila.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

Veckans avsnitt handlar om hur du kan tänka när det kommer till barnrummet. Till prylarna, leksakerna. Är lego okej att leka med? Vad ska jag göra åt all elektronik i barnens rum? Vad är inte bra leksaker? Vilka material är bra och mycket mycket mer!

Värt att tänka på: Barn och unga är känsligare än vuxna. Barn äter, dricker och andas mer i proportion till sin kroppsstorlek än vi vuxna. Hjärnan, immunsystem och hormonsystem är inte färdigutvecklade vilket gör dem känsligare. Dessutom har barn ett annat beteende än vuxna, de stoppar saker i munnen, de slickar på saker, kryper och så vidare.

 • Glöm inte att följa oss på Instagram!
 • Och glöm inte att prenumerera på podden, då kan ännu fler hitta den och du missar inga avsnitt!

 

MÅNADENS SPONSOR: NYTTOTEKET

Vi är mycket glada att presentera Nyttoteket som månadens sponsor av podden! Vi kommer att prata om kollagen som fördjupningsämne under april månad.

Nyttoteket skapar högkvalitativa produkter inom hälsa och deras mål är att deras produkter ska hjälpa människor att  leva friska, starka och hälsosamma liv.

Produkterna innehåller aldrig onödiga ingredienser som artificiella sötningsmedel, fyllnadsmedel, emulgeringsmedel, färgämnen, gluten, GMO eller socker. I produktserien finns bland annat: Kollagen, MCT-olja, proteinpulver, bärpulver maxat med antioxidanter och mycket mer!

Avsnitt 26

Säkra ditt hem från skadliga kemikalier

Det finns kemikalier som påverkar på sikt eller direkt. Alla är inte skadliga. Största problemet är då vi inte förvarar och använder produkter på rätt sätt.

 • Rengöringsmedel är irriterande för slemhinnor och svider.
 • Andra kan vara frätande såsom ugnsrengöring och propplösare och ge allvarliga skador för livet.
 • Tändvätska och lampolja kan ge allvarliga andningsskador.
 • Knappcellsbatterier kan fastna i matstrupen och det  är viktigt att snabbt få hjälp.

 

Lilla första hjälpen om olyckan är framme

 1. Vid sväljning. Skölj munnen, drick lite och ring 112 och be dem koppla till giftinformationen. Kräks inte!

 2. Vid stänk. Skölj först och ring sedan 112 och be dem koppla till giftinformationen.

 

Leksaksdirektivet

Ett omfattande regelverk för leksaker är beslutat på EU-nivå genom leksaksdirektivet, som började gälla 2011. Direktivet handlar om leksakers säkerhet och innehåller regler om kemikalier, allmän säkerhet samt elsäkerhet. Enligt leksaksdirektivet får kemiska ämnen i leksaker inte innebära någon risk för människors hälsa.

Kemikaliekraven i direktivet började tillämpas den 20 juli 2013.

För vissa ämnen finns en gräns för hur mycket som får läcka ut (migrera) ur leksaken. Det finns olika migrationsgränser beroende på vilket sorts material det gäller. Migrationsgränserna gäller för 19 ämnen, främst metaller.

Ämnen som är cancerframkallande, skadliga för arvsmassan (mutagena) eller ämnen som kan störa fortplantningsförmågan (reproduktionstoxiska) får inte användas i tillgängliga delar i leksaker i halter över klassificeringsgränsen.

Enligt Kemikalieinspektionens råd gällande plastleksaker ska man avstå från att köpa mjuka plastleksaker som är gjorda före 2007. Då är det stor risk att de innehåller ämnen som är förbjudna nu.

Riskerna med farliga ämnen i hårdplast bedöms som mindre än i mjukplast av Kemikalieinspektionen.

Källa: Kemikalieinspektionen

Vad är inte leksaker?

Om små barn suger på exempelvis nycklar, mobiltelefoner eller annat som inte är tillverkat för barn, ökar risken för att de får i sig hälsoskadliga ämnen. Men det kan vara bra att veta att om ditt barn har sugit på nycklar vid någon enstaka gång finns oftast ingen risk för att barnet har tagit skada. Den mängd farligt kemiskt ämne som barnet eventuellt kan ha fått i sig är sannolikt för liten för att det ska innebära någon påtaglig risk för skada.

Undvik detta

 1. Undvik elektronik och andra prylar som inte är avsedda att användas som leksaker.
 2. Undvik gamla träleksaker som kan innehålla färg med bly.
 3. Undvik mjuk plast
 4. Plocka bort så mycket plast du kan från barnrummet. Undvik speciellt mjuka plastleksaker som till exempel mjuka plastdockor. Den mjukgjorda plasten kan släppa ifrån sig olika sorters ftalater som är hormonstörande.
 5. Undvik luktande leksaker
 6. Lukta på leksakerna när du köper nytt och undvik leksaker som luktar parfym eller plast. Köp inte leksaker som butiken inte kan garantera är fria från PVC. Fråga också efter Svanmärkta leksaker. Det kryllar inte av dem i butikerna, men du är med och ökar efterfrågan.
 7. Undvik begagnad plast

 

Mycket leksaker ger mera damm, stök och stress

Rensa bort leksaker i överflöd, använder barnet allt? Är allt kul just nu eller kan du rotera leksakerna i exemeplvis 4 lådor?

Satsa på att minska dammet i barnens rum. Minskat damm = mindre kemikalier. Kemikalier binder nämligen till damm. Ha det så organiserat att det är enkelt att städa och plocka undan. Fyll barnens rum med gröna växter! De renar luften från kemikalier och strålning, återfuktar luften, tar upp koldioxid och ger syre. Lyssna på Poddavsnitt 23 – flower power hemma.

Ett bra sätt att skydda barn från farliga kemiska ämnen i vardagen är att ha god ventilation hemma. Öppna för korsdrag i sovrummet gärna varje dag för att vädra ut kemikalier och damm. Sov med öppet fönster – om vädret tillåter!

I podden pratar vi också om pysselsaker, blinkande/låtande leksaker, modellera, byggsatser och mycket mer.

Vi ger många flera tips i podden! 

 

avsnitt 26

 

Kläder

Välj kläder till barn på samma sätt som du väljer kläder till dig – kläder i naturmaterial. Främst naturmaterial, eko, Gotsmärkta eller begagnade kläder. Undvik tjocka plasttryck som kan släppa ftalater.

Tvätta textilier innan ditt barn använder dem för första gången, eftersom det kan finnas kvar kemikalier från tillverkningen. Lyssna på poddavsnitt 8 om hållbara kläder

Vi rekommenderar starkt att du köper en Guppybag som samlar upp microplasterna från exempelvis fleece-kläder.

 

Barnrummets ytor och inredning

Sängen

Välj giftfri säng av naturmaterial utan metallfjädrar. Läs mera här om Ilas ekologiska futon.

Byt skumgummimadrassen till en madrass i naturmaterial. Eller kolla upp så att den inte är behandlad med flamskyddsmedel, vilket är vanligt. Det går att få tag på madrasser utan flamskydd, bland annat på Ikea och Jysk. Fråga i din butik!

Vid tillverkningen av skumgummi används vissa kemikalier som ibland kan finnas kvar i färdiga skumgummimadrasser och kuddar. Om en ny madrass luktar starkt är det bra att vädra den tills lukten har försvunnit.

Det finns ekologiska madrasskydd av tjock bomullsflanell med spännband som är gjorda av en särskilt tjock, absorberande dubbel, ekologisk tätvävd bomullsflanell sk Moltonväv.

Tvätta allting som går att tvätta innan det ska användas.

 

Möblerna

Var lite vaksam med mattor, soffor och fåtöljer till barnrummet. Försök rensa bort stoppade möbler som härstammar från 70-80-tal och äldre. Fråga i butiken efter möbler utan flamskyddsmedel och PFAS. Undvik konstskinn, som ofta är tillverkad av PVC och innehåller ftalater. Fråga efter miljömärkta möbler.

 

Elektronik

Tv-apparater, tv-spel, mobiltelefoner och datorer är ofta flamskyddsbehandlade och innehåller andra farliga ämnen. När du använder TV:n kan små mängder flamskyddsmedel lämna TV:n och hamna i den omgivande luften och i dammet.

Genom att hålla dammet borta och ha god ventilation kan du avlägsna kemiska ämnen från inomhusluften.

All elektronisk hemutrustning ska vara CE-märkt som bevis på att de uppfyller de europeiska säkerhetskraven. Läs mer om CE-märkningen under fliken Miljö- och säkerhetsmärkning.

 

Utelek

Gummidäck kan vara olämpliga som leksaker då de ofta innehåller PAHer, farliga metaller, ftalater och fenoler.

Undvik också byggmaterial, avloppsrör, plastslangar, brandslangar, spillmaterial från bygg, PVC-rör, kabeltrummor, presenningar, vägtrummor, kabelrör, pallkragar.

Tryckskyddsbehandlat trä (tryckimpregnering) innehåller ofta miljöfarliga ämnen. Använd istället olja för impregnering.

Rena och giftfria ungar inpå skinnet får bli ett helt eget avsnitt, det blev sååå maxat detta avsnitt så vi hann inte mer. Fortsättning följer helt enkelt. <3