Warning: A non-numeric value encountered in /home/carrotli/public_html/fannyochila.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

Det har varit blåsväder kring fett på media. Fett ger cancer, hjärtkärlsjukdomar men samtidigt motverkar Alzheimer. Vissa lovordar LCHF och äter stora mängder fett medan andra förespråkar lågfett. Vi älskar fett! Men rätt fett! Nu är det dags att reda ut lite grejer här. 

Avsnittet innehåller köplänkar till Bokus och Bodystore

MÅNADENS SPONSOR: GASTROFY

Vi är mycket glada att Gastrofy sponsrar vår podd denna månad. I veckans avsnitt får vi höra hur det gick med Ilas beställning, var det bra varor? Hur gick det? Hur smakade det? Ja du vet!

Gastrofy är Sveriges första recpetmathandel. Det betyder att du handlar din mat utifrån recept som du själv väljer baserat på din och din familjs preferenser, förutsättningar och önskemål. Du kan enkelt plocka bort och lägga till varor och köpa annat du behöver, exempelvis kaffe, diskmedel och toalettpapper.

Avsnitt 22

Veckans avsnitt

Vi pratar om fettets kolkedjelängd, mättade och omättade fetter, vad rykpunkt egentligen är, vilka oljor som lämpar sig bäst för stekning respektive ha på sallad. Vilka oljor du ska undvika helt.

Vi tipsar om Boken Forskningsfusket av Ralf Sundberg, rekommenderas! Vill du fått ett ansikte på Ralf, kolla gärna på detta klipp.

 

Avsnitt 22

Kolesterol

Mättat fett innehåller kolesterol och det har skrämt upp många. Men kolesterolet i kosten har minimal påverkan på våra egna kolesterolnivåer, eftersom kroppens egen kolesteroltillverkning anpassar sig efter kosten. (Ett högt kolesterolvärde i blodet påvisar istället inflammation i blodkärlen) Vi behöver kolesterol för många olika processer i kroppen.

 

Fördelningen mellan Omega 3 och Omega 6

Något viktigt som vi pratar om i podden. Se till att sträva efter en så bra balans som möjligt, är Omega 3 av god kvalitet och undvika mat (eller är i alla fall inga stora mängder) rik på Omega 6 (tar upp några i podden) Vi lovade en lista på fördelningen mellan omega 3 och omega 6 i oljor, här kommer den (som vi för övrigt lånade här):

Avsnitt 22

 

Vill du äta tillskott av Omega 3 rekommenderar vi följande:

 

 

Hur du hanterar dina oljor

Härskna oljor är ett av de mest farliga ämnen du kan äta. Du ska vara mycket noga med lagringen, hanteringen och användningen. Här kommer våra tips! 

 

  1. Köp oljor i små mängder, som används upp inom några veckor efter öppnande.
  2. Köp oljor i mörka flaskor eller burkar. Detta skyddar oljan från ljus, vilket gör att oljan oxiderar saktare.
  3. Förvara oljan svalt, gärna i kylskåp. Kylning eller infrysning av oljor eller fetter förlänger hållbarheten så att det inte härsknar lika snabbt.
  4. Använd en tät kork och skaka inte flaskan. Syret ökar oxidationen och påskyndar försämringen.
  5. Torka av utsidan av flaskan med papper varje gång flaskan ska användas.
  6. Tillaga mat med låga temperaturer. Woka i kokosolja eller olivolja+smör i mindre än 10 minuter.
  7. Om en olja börjar ryka – släng bort den.
  8. Hetta aldrig upp samma olja mer än en gång.
  9. Använd inte härsken olja. Om råkat äta härsken olja, ta genast tillskott av E-vitamin.
  10. Använd helst kokosolja, ghee eller smör vid stekning. Olivolja, sesamolja eller rapsolja vid lätt wokning/stekning.

 

Vill du köpa bra oljor?

Här kommer oljor vi gillar och rekommenderar

 

Vill du göra egen Ghee som Fanny gjort nedan? Läs inlägget om Ghee här!

avsnitt 22