Warning: A non-numeric value encountered in /home/carrotli/public_html/fannyochila.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

Kanske ditt känsligaste och även tuffaste organ: snippa, vagina, fiffi, fitta, yoni… Kärt barn har många namn. Vad du än kallar den är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt. I det här avsnittet diskuterar vi snipphälsa, underlivshygien och flytningar.

Inlägget innehåller adlinks till Bodystore och Jordklok

Vi ger dig våra bästa husmorstips mot svamp och obalans i bakteriefloran i slidan. Vad ska man äta för att att lukta godare i snippan? Vilket mensskydd är egentligen bäst? Hur tyder man sina flytningar och hur frisserar man sin murra på bästa sätt?

 

Månadens sponsor: Gastrofy

Vi är mycket glada att presentera Gastrofy som månadens sponsor av podden! Vi kommer att prata om hur du får ihop matvardagspusslet och våra bästa tips kring mat och matplanering.

Gastrofy är Sveriges första recpetmathandel. Det betyder att du handlar din mat utifrån recept som du själv väljer baserat på din och din familjs preferenser, förutsättningar och önskemål. Du kan enkelt plocka bort och lägga till varor och köpa annat du behöver, exempelvis kaffe, diskmedel och toalettpapper.

Gastrofy erbjuder unika receptförslag bara för dig. Du kan både köpa dina favoriträtter och hitta nya inspirerande måltider med leverans från din egen butik. Handla smart, tillaga hemma och släng mindre mat.

 

Avsnitt 20

 

Frågor vi tar upp denna vecka:

 • Varför har man flytningar?
 • Hur tyder man sitt sekret?
 • Hur minskar man flytningar?
 • Kan man använda menskopp för att “fånga upp” flytningarna?
 • Hur botar man svamp?
 • Hur minskar man bakterietillväxt och dålig lukt?
 • Hur tvättar man egentligen snippan?

 

 

Rakning

Vi pratar om det här med rakning, måste man? Hur ska man göra? Vad ska man tänka på? Bra produkter vi rekommenderar om du vill raka dig:

 

Avsnitt 20

 

Mens

Taget från Fanny och Martinas bok Giftfri, ett rent liv utan tillsatser

I Sverige förbrukas nästan 500 miljoner bindor, tamponger och trosskydd varje år. Lägger man dem på rad blir de en 8 200 mil lång orm, som skulle kunna slingra sig drygt två varv runt jorden – på väg till tippen.

En kvinna har sammanlagt mens i drygt sex år. Köper hon vanliga mensskydd kostar de henne cirka 30 000 kronor. Genom att välja tygbindor blir kostnaden runt 4 000 kronor. Väljer hon menskoppen räcker en tusenlapp till en livstids förbrukning.

Menskoppen börjar bli mer och mer välkänd i Sverige och är ett fantastiskt alternativ. Det är en liten behållare i naturgummi eller silikon som man för upp i slidan som en tampong. Där sitter den på plats utan att kännas och behöver bara tömmas två till fyra gånger per dygn. En menskopp håller i upp till tio år. Den kan sitta inne när man sover, och behöver inte tvättas efter bad.

 

Vi rekommenderar

 

avsnitt 20

 

Trosor

Välj rätt trosor, ett bra alternativ är uttrosor, vi har spanat in detta märke – DillingAnvänd INTE tighta trosor i syntetiskt material. Bomull andas, till skillnad från andra material, vilket gör att risken att drabbas av en svampinfektion eller förändrad bakterieflora minskar. Men om du gör något fysiskt kan det samlas väldigt mycket fukt i trosorna, vilket inte är så bra, speciellt om de inte byts direkt.

 

Några grejer som passar utmärkt som glidmedel

Viktigt att nämna att oljor inte ska användas tillsammans med kondom. Då är ett ”hederligt” glidmedel att föredra, vi gillar detta eko, miljövänliga glidmedel!

 

Tillskott vid torra slemhinnor

 

avsnitt 20

 

Veckans frågor

 1. Svamp efter att partnern varit inne i mig, även om han tvättat dem, why?
 2. Vad gör man åt torra slemhinnor i underlivet?
 3. Hur läker man vestibulit?

 

Våra fem friska fitt-tips!

 1. Dusch inte överdrivet mycket. Använd inga hygienpdukter för underlivet.
 2. Sluta röka – skadar mikrobiomet – de små liven (bakteriefloran i tarmen)
 3. Använd kondom. Speciellt med ny partner i början.
 4. Underhåll en god bakterieflora i tarmen. Det är hela kroppen ekosystem. (poddavsnitt 14). Glad tarm ger glad vagina!
 5. Ta vaginell probiotika. Lactobacillus rhamnosus och lactobacillus reuteri ska ingå i den probiotika du äter om du har problem med hygienen i snippan.