Warning: A non-numeric value encountered in /home/carrotli/public_html/fannyochila.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

12 tips för att stärka ditt immunsystem

Veckans avsnitt är fullproppat med tips för att boosta ditt immunsystem. Billiga och enkla, några som kräver lite utrustning, många tips och råd längst vägen. Varför magnesium inte ska tas tillsammans med antibiotika, varför du ska välkomna din feber, varför oraganoolja är YEY och mycket mycket mer!  

Inlägget innehåller Adlinks till Akvantum Naturally och Bodystore

Återigen, vilken härlig respons på vårt samarbete med Ancient Minerals! Det gör oss så glada!  Ancient Minerals är en supergrym engenvårdsserie med transermalt magnesium, vilket betyder ett magnesium som tas upp via huden och inte går via matsmältningssystemet. Detta är ett mycket effektivt och skonsamt sätt att exponeras för magnesium. Magnesium gör att muskler och nerver slappnar av. Det är även återfuktande och exfolierande för huden.

Är du sugen att läsa mer och beställa hem något för att testa hittar du våra favoriter här  Ila gillar badsaltet extra mycket och Fanny gillar oljan, och även deras lotion som hon testat på barnen och hennes händer.

Acient minerals

1. Näringstät mat

Välj näringstäta, ekologiska livsmedel i säsong. Mat vi rekommenderar:

 • Kött från gräsbetande djur, vild fisk.
 • Nötter och fröer är mineral- och selenrika.
 • Nyskördade grönsaker, grönkål.
 • Färgintensiva grönsaker! (lyssna på avsnitt 11)
 • Bär i olika färger: nypon, havtorn, lingon, blåbär och vinbär.
 • Vild mat och svamp som tar upp mycket mineraler och spårämnen i icke-odlad mark.
 • Protein, fett, mineraler, vitaminer osv.

Undvik socker och vitt mjöl som tar bort fokus från immunförsvaret och är näringsfattigt.

12 tips för att stärka ditt immunsystem

2. Örter

Här kommer några favoriter, lyssna på mer info om dessa i podden.

Chaga i pulverform
Boostar immunförsvaret och stimulera kroppens förmåga att skapa cellulära försvar.

Salvia fungerar antiseptiskt och hämmar bakterier, virus och svamp. Tugga på bladen vid halsont. Timjan och rosmarin är också antiseptiska och rika på näring.

Ingefära är antiinflammatorisk och kan hämma bakterier och virus. Hjälper bra vid svullen hals och halsont. Hacka ingefära i te.

Oreganoolja Vild oreganon (Origanum vulgare) innehåller det kemiska ämnet karvakrol, som har sjukdomsbekämpande förmågor: det är antibakteriellt, antiviralt, antisvamp, antitumör, antiinflammatoriskt och antiparasitiskt.

Den generella dosen för vuxna vid förkylning och influensa är två till tre droppar, tre till fyra gånger om dagen i 10 dagar. 

Vitlök innehåller allicin skyddar mot virus och bakterier.

Mariatistel/mjölktistel innehåller silymarin, avgiftande och antimikrobiell mot bakterier och virus.

Chili Capsaicin ger chili stark smak och borde kunna ta död på förkylningsvirus.

Echinacea Medicinalväxten echinacea (röd solhatt) är ett av de knep som vars effekt många gånger om bevisats i forskning. Är virushämmande och har även en förebyggande effekt.

Ska tas direkt när du känner av de första symtomen.

Humussyra – kan binda virus och tungmetaller och fungerar som utrensare i kroppen. Den lägger sig som en film på viruset, vilket gör att det inte kan fästa på cellmembranet. När det inte längre kan fästa kan det heller inte ta sig in i värdcellen och ta över denna för sin reproduktion, vilket gör att angreppet avstannar. Flera studier har humussyra kan skydda mot virusinfektioner och bidra till ett snabbare tillfrisknande.

12 tips för att stärka ditt immunsystem

3. Probiotika

Såhär får du i dig probiotika: Kombucha, fermenterade grönsaker, kokosyoghurt, tillskott.

 

4. Tillskott

C-vitamin

Vid stress använder kroppen mera C-vitamin. 

Vid förkylning: Ta 1 g C-vitamin i timmen 8-9 g per dag kan stoppa förkylning. Sluta då magen blir lös för den dagen.

D-vitamin Vanligt med brist där vi bor. Speciellt vintertid så ta tillskott då. Skyddar bättre enligt studie från säsongsinfluensa. ⅓ risk än de som inte tar d-vitamintillskott. 1200 IU under tre månader.

 

12 tips för att stärka ditt immunsystem

 

Selen finns i alger, fisk och skaldjur, nötter. Selen stimulerar bildandet och funktionen av vita blodkroppar och ökar deras effekt samt fungerar synergistiskt med E, A och C-vitamin. Brist gör att du blir lättare sjuk.

Zink finns i ostron, skaldjur, frön, kött. Studier visar att ta zink i början av en förkylning så förkortas förkylningstiden. Zink viktigt för vita blodkropparnas funktion och minskar längden på förkylningar samt hindrar dem från att bryta ut. Vita prickar på naglarna kan bero på zinkbrist.

Magnesium

Magnesium är ett av våra viktigaste basbildande mineraler. Magnesium är en essentiell mineral och spelar roll i närmare 300 kända enzymreaktioner i kroppen. Magnesium skall ej ges ihop med antibiotika eftersom det blockerar absorption i tarmen av läkemedlet. Tre timmars intervall mellan intagen.

Vill du testa det bästa magnesiumet väljer du det från Ancient Minerals! Är du sugen att läsa mer och beställa hem något för att testa hittar du våra favoriter här

 

5. Feber

Välkomna feber! Den förhöjda kroppstemperaturen gör att bakterier har svårare att överleva vilket hjälper immunförsvaret att jobba effektivt.

 

6. Sömn

För lite sömn är stressande för kroppen och kan lättare ge infektioner.  Studie: 4 ggr högre risk att smittas av förkylningsvirus om man sover under 6 timmar jämfört med att sova över 7 h. Immunförsvaret jobbar väldigt bra vid sömn. Både förebyggande vid förkylning och kan stoppa förkylning från att bryta ut. ACPB-protein behövs för både sömn och immunförsvaret. Ju mer vi sover när vi är sjuka desto bättre!

 

7. Andning

Om vi andas med näsan har vi immunförsvar i näsa och hals som tar hand om en del inkräktare innan luften når lungorna. Vid munandning far de oönskade partiklarna direkt ner i lungorna.

 

8. Stressa av

Stresshormonet kortisol påverkar immunresponsen och dämpar immunförsvaret. Vid stress har inte kroppen tid att jobba fullt med immunförsvaret.

 

9.Träning

Träning minskar risken för att drabbas av kroniska eller epidemiska sjukdomar. Alla aktiviteter hjälper dig att stärka ditt immunförsvar och är direkt relaterat till minskad stress. Lyssna på avsnitt 16 – du sitter ihjäl dig

 

10. Massage

Flera forskningsstudier bekräftar att massage kan förbättra immunförsvaret. Massagen ökar kroppens cirkulation och stimulerar även lymfcirkulationen och gör att vita blodkroppar som neutrofiler och lymfocyter sprids bättre i kroppen. Det dämpar vårt sympatiska nervsystem och främjar det parasympatiska nervsystemet där kroppen kan vara uppbyggande och i balans.

 

11. Drick vatten

Kom ihåg att du genom att dricka minst åtta glas vatten om dagen bibehåller vätskebalansen och stärker ditt immunförsvar. Våra kroppar består av runt 80% vatten. Utan tillräckligt med vatten i kroppen kan vi inte effektivt eliminera gifter och andra orenheter som ansamlas i våra kroppar under dagen och försvagar vårt immunförsvar. Vidare gör uttorkning det svårt för våra organ att fungera som de ska. 

 

12 tips för att stärka ditt immunsystem

 

12. Hygien

 • Tvätta händerna regelbundet.
 • Stoppa inte in fingrarna i munnen eller bit på naglarna.
 • Kolloidalt silver som handdesinfektion.
 • Nys/hosta för satan inte i handen eller rakt ut!

 

Veckans frågor

Jag har varit sjuk sedan December, vad ska jag göra?

Utöver att följa dessa punkter kan du testa L-Lysin – 1000 Mg/2 ggr/dag. Ett tillskott som ”plockar fram” de bakterier och virus som ”gömmer sig” i kroppen. Då kan kroppen bekämpa dem istället en gång för alla.

Om immunförsvaret är trasigt från många års antibiotika. Går det att fixa?

Ät riktigt bra probiotika, exempelvis detta. Jobba aktivt med att bygga upp din tarmflora. Följ punkterna ovan!

Jag har inte så mycket pengar, hur boostar jag mitt immunförsvar?

Sov mycket, välj färggrann mat, undvik socker. Drick mycket vatten. Få massage av någon du känner, eller massera dig själv.

 

12 tips för att stärka ditt immunsystem