Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/fannyochila.com/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore, Jordklok och Adlibris

Lyssna på avsnittet!

I detta avsnitt pratar vi om kost för en sund unge, med fokus på åldern 0-3 år. Vi pratar om:

 • Vad tycker vi är bra barnmat? 
 • Hur gjorde Fanny med sina barn? 
 • Amning eller inte?
 • BLW-metoden vs Puréer
 • Välling
 • Sött till barn
 • Mellis på språng
 • Bra läsning
 • 10 tips för kost för en sund unge

TIPS PÅ PRODUKTER

Missa inte veckans erbjudanden och kampanjer hos Bodystore Dessa produkter tycker vi är extra toppen den här veckan:

 

Hela kategorin barn på Jordklok – Vi älskar Jordkloks produkter för barn, de har tänkt till och har det mesta för att leva rent och naturligt. 

Som alltid när det gäller barn och föräldraskap är vi övertygade om att alla gör så gott de kan efter bästa förmåga. Gör det som fungerar hemma hos er. Se våra tips och inspiration, du är inte dålig för att du gör på annat sätt. Våra tips är just tips, ingen tvång eller pekpinnar.

 

Månadens Tema, strålning och EMF

Den här månaden har vi ju fina Happiears som som sponsorerar månades Tema, Strålning och EMF. De har bland annat en härlig filt, mössa och hörlurar som reducerar strålningen i vardagen. Med rabattkoden fannyochila15 får du15% rabatt fram till den 15/12. 

Spana in allt hos Happiears här

 

 

Amning

Vill du amma kommer här våra bästa tips: 

 1. Lita på din egen förmåga, att du kan amma.
 2. Det gör skitont i början för de flesta, men det går över. 
  1. Bröstvårtorna formar sig allteftersom
  2. Lanolinsalva är en gudagåva
 3. Ge det mycket tid, och be din partner ladda upp med mat, fika, bra serier och allmän uppassning. Låt det ta mycket tid i början så ni lär känna varandra. 
 4. Att liggamma är superskönt! 
  1. Fannys mantra var: Mage mot mage, näsa mot armhåla, då låg mina barn som bäst, inklusive kompisars barn. 
  2. Har man väldigt stor byst kan man behöva anpassa, men just mage mot mage är bra, då behöver man inga amningskuddar eller liknande.
 5. Weleda har ett amningsörtte med fänkål och örter som hjälper mjölkproduktionen komma igång.
  1. Enligt Svenska Livsmedelsverket och EMA (European Medicine Agency) ska ammande kvinnor, gravida kvinnor och små barn under fyra minimera sitt intag av fänkål på grund av att fänkål innehåller ämnet estragol (ett ämne i eterisk olja från fänkål) som isolerat kan vara carcinogent.
  2. En tepåse med Weledas Mother’s Tea innehåller maximalt 0,8mg Estragol. Detta innebär att en person måste konsumera motsvarande 750 tepåsar om dagen, och då hela innehållet i påsen konsumeras (vilket inte är fallet med ett té).
  3. Weleda har aktivt valt att behålla fänkål i receptet tack vare att fänkål har många positiva hälsoeffekter och bidrar bland annat till att balansera mjölkbildning och mjölkflöde vid amning.
 6. Undvik mjölkstockning genom att skydda brösten från vind och kyla. Om du ändå råkar ut:
  1. Massera brösten, stå i duschen och använd vetekuddar. 
  2. Omslag av vitkål är fantastiskt effektivt.
  3. Amningsinlägg av fårull och silke
  4. Amma så ofta du kan på det bröst som gör ont!
  5. Tryck med två fingrar över området som är hårt ner mot bröstvårtan när du ammar bebisen.
 7. Amma så länge det känns skönt och bra, strunta i vad andra tycker. 
 8. Går det absolut inte, fungerar ersättning också, då har du gjort det du kan, och det kan fungera bättre nästa gång om du får ett till barn. Du är fortfarande supergrym.
 9. Vill du pumpa ut till senare är en elektrisk pump skönare än en manuell. Och har du massor av mjölk kan du donera/sälja till de som inte har. 

 

Matintroduktion

Bra inlägg för att läsa mer:

BLW-metoden i korthet

 1. BLW går ut på att låta barnet närma sig mat i sin egen takt, genom att hålla i den och äta själv, istället för att bli matat.
 2. En förutsättning för att BLW-metoden ska vara aktuell är att bebisen kan sitta stadigt, greppa maten och föra den till munnen. Många, men långt ifrån alla, kan det från ungefär 6 månaders ålder.
 3. Bra BLW-mat är ugnsbakad eller mjukkokt mat skuren i stavar, till exempel mjukkokta grönsaker, rotfrukter, potatis, pasta, fisk och ägg.
 4. Bröstmjölk eller modersmjölksersättning ligger som en trygg bas under hela matintroduktionen.

 

Fördelen med den här metoden är att barnet lär sig att hantera mat i munnen och tugga före den lär sig att svälja. Ger du puréer lär sig barnet att svälja före den lär sig att tugga, eftersom det inte finns så mycket att tugga om man äter en puré. 

Små barns kräkreflex sitter längre fram än vad den gör på oss vuxna, så barnet kan i de allra flesta fall hantera mat i munnen utan att sätta i halsen. Man ska absolut inte peta med fingrarna eller få panik, utan sitta lugnt och sansat. Barnet kommer hosta, fräsa och eventuellt kräkas. Det är bara om barnet blir blått och verkligen inte får luft man ska ingripa. Jag har aldrig behövt ingripa, och inte mina vänner heller som kört BLW. 

Ett barn som fräser, hostar och kräks kommer inte ta skada av det, det är en naturlig del av processen, och det är bara att testa igen. Gör ingen grej av det. Du kommer tycka det är värre än vad barnet tycker så visa inte det för barnet. 

 

Bra saker att börja med: 

 • Avokado
 • Potatis
 • Broccoli
 • Smör
 • Kycklingköttbullar eller annat kött

 

Läs på och testa. Undersök gärna hastaggen BLW på instagram: https://www.instagram.com/explore/tags/blw/

 

Välling

 

Bovetevälling

Koka ihop 0,5 bovetemjöl och 5 dl kallt vatten. Tillsätt sedan 5 dl havremjölk.

Sila vällingen och häll på ren flaska. 

Vid servering: Skaka flaskan, häll upp i nappflaska eller kopp värm och tillsätt 1/2 tsk kokosolja per 200-250 ml välling. Blanda så kokosoljan löser sig. Man kan smaksätta med kanel, kardemumma eller vaniljpulver om man vill.

Äggmjölk

Betty drack det samt kompisars barn!

https://lesscarbs.se/lchf-frukost/aggmjolk-for-stora-och-sma/

 

Krånglar magen?

Det kan finnas olika orsaker till att magen krånglar. Får ni inte bukt med besvären via maten kontakta rådgivningen som kan hjälpa er. Några produkter som kan hjälpa. 

För att få lösare mage: 

Plommonpuré, päron, katrinplommon och aprikos är lösande och bra att ge barnet vid förstoppning. Även mogen banan och kiwi är bra mot hård mage (kiwi kan dock ge allergi, var försiktig i början). Extra vätska att dricka samt olja i maten lönar sig att prova om barnet är förstoppat.  

För att få hårdare mage:

Färska blåbär, melon, omogen banan och äpple är stoppande (kan dock ibland verka lösande på vissa barn). Ge inte stora mängder, eller många dagar i följd, eftersom barnet då riskerar att få förstoppning. 

Potatis och morot kan också vara stoppande. 

 

Mellis på språng

 

Bra läsning

Mer ingående tips om barnmat och hur man lagar detta ligger utanför ramen för detta poddavsnitt. För tips av det slaget rekommenderar vi boken Det stora matäventyret för massor av matnyttiga tips och recept. Det går jättebra att laga samma mat till barnet som till er vuxna, bara mindre salt och starka kryddor. Men min erfarenhet är att barn gillar kryddor och smaker, så var inte snål på den fronten. 

 1. BLW på svenska
 2. Smakäventyret – att lära små barn äta själv

 

VECKANS LISTA:

10 tips för KOST FÖR EN SUND UNGE, 0-3 ÅR
 1. Våga lita på din egen förmåga att få ditt barn att överleva. Det är skapt för att överleva, och dina instinkter också. Det krävs små medel för att lyckas.
 2. Vill du amma, lita på din förmåga, och köp lanolinsalva och ladda upp med bra serier och chill i soffan för att få till det. 
 3. Testa BLW-metoden!
 4. Låt mat vara något som tar tid, är positivt och roligt! 
 5. Laga samma mat som till resten av familjen, men lägg undan lite som du saltar mindre
 6. Våga vägra välling och industrigröt
 7. Ett friskt barn som vägrar att äta, kommer att äta när det blir tillräckligt hungrigt, det är inte farligt att hoppa över ett mål eller två. 
 8. Våga krydda på barnens mat, barn gillar, precis som vuxna mat som smakar gott. 
 9. Säg inte till barnen: “Du tycker inte om ingefära” om de vill smaka, låt dem upptäcka det själva, och de kan ju ändra sig. 
 10. Introducera inte söta smaker i början, och satsa på mättande näringsrik mat, som ger stabilt blodsocker. 

 

Veckans frågor

 • Är det mer säkert att köpa färdig mat för att vara säker på att barnet får i sig all näring det behöver?
 • Vegankost till barn?

 

NÄSTA VECKAS AVSNITT

Inredning – den nya modeflugan. Slit och släng/Konsumera mera… Eller? 

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Följ oss på Instagram för massor av inspiration.

LÄMNA RECENSION I ITUNES

Här hittar du oss på iTunes!