Warning: A non-numeric value encountered in /home/carrotli/public_html/fannyochila.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

Den här veckan fördjupar vi oss kring mat för hjärnan och nootropics. Ett mycket spännande avsnitt som var väldigt roligt att spela in.

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore.

Lyssna på avsnittet!

 

Tips på produkter

Missa inte veckans erbjudanden och kampanjer hos Bodystore, just denna vecka är det bland annat specialpris på produkter från Urtekram. Du får inte heller missa att det finns en grym rabattkod fram till den 29/9. 20% rabatt på ett helt köp* Ange koden: SEPT20
*Gäller ej veckans kampanjer, Holistic, Great earth & concept 2 

 

Dessa produkter tycker vi är extra toppen den här veckan:

 

 

Veckans avsnitt

Vi pratar om:

 1. Hur fungerar hjärnan?
 2. Fenomenet: Hangry
 3. Vilken mat är bäst för hjärnan?
 4. Näring för hjärnan
 5. Nootropika – vad är det? Lagliga och receptbelagda

 

I det här blogginlägget väljer vi att sammanfatta nootropicsdelen, eftersom den förmodligen är mest ny för dig.

Nootropika

Ordet nootropic hittades år 1972 på av en rumänsk psykolog och kemist, Corneliu E. Giurgea, från de grekiska orden νοῦς (nous), eller ”mind” och τρέπειν (trepein), vilket betyder att böja eller vända. De olika medicinerna fungerar på olika sätt, men de flesta av dem ökar blodflödet till hjärnan, vilket innebär mer syre, mer näringsämnen och mer glukos. Nootropics, eller nootropika, är ett samlingsbegrepp för flera olika ämnen som kan öka din mentala förmåga på olika sätt:

 

 • bättre minne/inlärningsförmåga
 • ökad kreativitet
 • högre koncentrationsförmåga/fokus
 • ökad motivation
 • förbättrade sociala förmågor
 • minskad ångest/stress

 

Helst ska ämne inte ska ha några som helst biverkningar, toleransutveckling eller vara beroendeframkallande för att få kallas nootropika. Men det är lite av en gråzon. Det är viktigt att nämna att nootropics är ett samlingsbegrepp som kan innefatta substanser ur många olika ”juridiska” kategorier:, exempelvis: kosttillskott, traditionellt växtbaserat läkemedel, läkemedel, droger/narkotika, samt helt nya oklassificerade substanser, bl.a. vad som benämns som ”novel foods” inom EU. Det är viktigt att känna till för att kunna hålla sig inom lagen. Det kan vara så att ett ämne som är ett lagligt kosttillskott i USA inte alls är tillåtet i Sverige.

Det finns för närvarande nootropika inom följande kategorier:

 • Förbättring av humöret
 • Ångestdämpande
 • För förbättrad koncentration
 • Förbättrat minne
 • Förbättrad vila och återhämtning

 

Gör så här!

 • Hitta den nootropika som bäst uppfyller dina behov.
 • Konsultera en specialist rörande vilka alternativ som finns på marknaden.
 • Varje person har en unik neurokemi. Du bör börja med låga doser tills du hittar den dos som är som mest lämplig för dig.
 • Om du upplever bieffekter som huvudvärk och yrsel så bör du sluta använda preparatet.
 • Du bör dessutom tänka på att dessa mediciner inte börjar verka direkt. Hjärnan behöver tid för att vänja sig vid dem. Faktum är att du inte kommer märka av effekterna förrän efter några dagar, alternativt några veckor, efter att du har börjat ta medicinen.

 

Nootropics för fokus 

Lion’s mane 

Igelkottstaggsvamp är mycket effektiv mot vissa symptom och bakomliggande orsaker till demens, Alzheimers sjukdom och perifer neurologisk dysfunktion. Dessutom ska den lindra senilitet, reparera neurologisk försämring, ge ökad intelligens och förbättra reflexer. Svampen är också känd för att öka immunsystemets funktion, sänka kolesterolnivåer och påskynda sårläkning.

Fördelar med Igelkottstaggsvamp:

 1. Skyddar nervsystemet
 2. Ökar den kognitiva förmågan och förbättrar minnet
 3. Ökar immunsystemets funktion
 4. Sänker kolesterolnivåer
 5. Påskyndar sårläkning.

 

Ciltep (nootropic, fokus) 

CILTEP är en naturlig Nootropic/ kosttillskott för ökat fokus, energi och motivation.

 

Bygger på nobelpristagaren Eric Kandels arbete om hur synapsernas effektivitet kan förändras och hur detta sker samt hur synapsernas funktion är central för just minne och inlärning.  När man på medicinsk väg lyckades förhindra PDE4 att bryta ner cAMP hos möss började de navigera snabbare i labyrinter. Det blev ett helt forskningsområde där man kunnat observera allt ifrån bättre minne och nervcellsskyddande effekt, till ökad vakenhet och anti-inflammatoriska egenskaper. Man har även undersökt dess förmåga att behandla en mängd olika hjärnrelaterade sjukdomar.

CILTEP ska vara en optimal kombination av naturliga ingredienser som hämmar PDE4 och förlänger cAMPs tid i cellerna.  Ordet CILTEP står just för Chemically Induced Long TErm Potentiation.

 

Acetylkolinderivat (Citikolin) 

Citikolin – eller CDP-kolin som det också kallas – är en speciell form av det essentiella näringsämnet kolin samt cytidin. Det bibehåller minne och inlärningsförmåga och upprätthåller den mentala skärpan.

Kolin är besläktat med B-vitaminer och är viktiga för cellernas metabolism. Kolin finns normalt i alla kroppens celler. För att hjärnan ska kunna utnyttja kolin måste den också få cytidin. 

I Citikolin kan kolinet lätt kan omvandlas i hjärnan till de viktiga ämnena acetylkolin och fosfatidylkolin.

 • Acetylkolin – en signalsubstans som möjliggör överföring av nervsignaler i hjärnan.
 • Fosfatidylkolin – den huvudsakliga beståndsdelen i hjärnans cellmembran.

 

Acetyl-L-Carnitine (ALCAR aminosyra) 

Finns i bland annat Cellexir. Cellexir är ett nytt, svenskt och naturligt kosttillskott för dina celler. Det gör dig piggare, får dig att må bättre, bromsar åldrande och ger snabbare återhämtning. Celexir innehåller den bästa ”maten” för dina celler, som gör att dina celler får de bästa förutsättningarna för att må bra. Mer info kommer inom kort!

Med koden fannyochila får du rabatt på Cellexirs kosttillskott! Koden ger 33% rabatt på ett engångsköp à 295 kr och 15% rabatt på ett abonnemang på cellexir.se.

L-fenylalanin (aminosyra) 

L-fenylalanin (aminosyra) 

Smärtstillande och antidepressiva effekter.  Föregångare till tyrosin, dopamin, noradrenalin och hudens pigment-ämne melanin.  Fenylalanin och tyrosin används för bildningen av neurotransmittorn noradrenalin vilket gör det möjligt för nervcellerna att kommunicera. Detta innebär att fenylalanin kan förbättra kognitiva funktioner ex. den mentala skärpan.

L-tyrosin (aminosyra) 

L-tyrosin

Tyrosin stimulerar bildning av dopamin, noradrenalin, tyroxin, Höga doser kan hos vissa individer framkalla huvudvärk och ett förhöjt blodtryck, så kombinera alltid med magnesium. Individer som har tendens till ett högt blodtryck, migrän och hyperthyreos bör inte ta extra L-Tyrosin. Gravida och ammande rekommenderas att inte ta extra tills

Koffein + L-theanin (tillsammans) 

L-Theanin

L-Theanin är en aminosyra med psykoaktiva egenskaper, den utvinns ur växter, bl.a. grönt te. Den påverkar direkt hjärnans hälsa och funktion genom att:

 • Främja avslappning. Theanin är till stor del ansvarig för lugn och ro känslan man får när man dricker te.
 • Öka vakenhet, fokus och uppmärksamhet.
 • Minska ångest och stress genom att främja lugnande hjärnkemikalier såsom GABA.
 • Skydda hjärnceller från skador, såsom åldersrelaterade kognitiva nedgångar.

 

En standard 2 dl kopp svart te beräknas ha ca 24 mg theanin, jämfört med 8 mg för grönt te, även om dessa siffror kan variera kraftigt beroende på hur teet odlades och förberedd. Theanins nootropa fördelar backas upp av en stor mängd forskning, vilket gör ämnet till en av de mest betrodda nootropics tillgängliga.

 1. L-Theanin ökar ”lugnande” neurotransmittorer såsom serotonin, dopamin och GABA genom att modulera dess receptorer i hjärnan. Dopamin och GABA bidrar till att minska ångest och balansera humöret.
 2. L-Theanin minskar ”excitatoriska” neurotransmittorer såsom glutamin, som är förknippade med stress, spänningar och agitation. Denna bio-aktivitet kan skydda hjärnceller och eventuellt motverka åldersrelaterad kognitiv försämring.

 

MCT-olja (funkar ihop med kaffe) 

MCT-olja

 

MCT är en förkortning av engelskans Medium Chain Triglycerides och på svenska blir det Medellånga Mättade Fettsyror. MCT-oljan tas upp lika snabbt som glukos (druvsocker), men ger dubbelt så mycket energi. Och med MCT-oljan så kommer man inte att påverka blodsockret och insulinet.

En stor del av hjärnan består av fettsyror. Hjärnan använder två ämnen som källa till energi: ketoner och glukos (druvsocker). Nu vet du redan att MCT har en positiv effekt på kroppens tillverkning av ketoner och att ketonkropparna kan gå igenom blod-hjärnbarriären till hjärnan. Där ger de hjärnan bränsle/energi, skyddar den och främjar den kognitiva och neurologiska funktionen.

 

Övrigt

 • Holy basil (ört) 
 • Avsvalnat te av Yerba mate (ört-dryck) 

 

Det förbättrar fokus och koncentration och ökar minnet, hjälper dig att förstå komplexa begrepp och behålla information. Koffeinen i teet är mest ansvarig för att återställa mental klarhet, men andra potenta växtämnen kan ha stödjande roller.

 

Nästa veckas avsnitt

Bröst! Vi pratar om ALLT som rör dessa fantastiska grejer!

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Följ oss på Instagram för massor av inspiration.

LÄMNA RECENSION I ITUNES

Här hittar du oss på iTunes!