Warning: A non-numeric value encountered in /home/carrotli/public_html/fannyochila.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

20 saker som du kan göra för miljön/klimatet. En enkel lista men ack så bra! Hoppas att du har glädje av den och kommer på nya idéer vad du kan göra i vardagen. Vår förhoppning är att det ska bli enklare och även billigare i slutändan. 

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore och Jordklok

 

Enligt siffror vi tog del av från SVT var de största hindren att leka mer hållbart:

 • Pengar 32%
 • Kunskap 27%
 • Tid 14%
 • Motivation 13%

 

Vi kan bidra med kunskap och motivation, och om man lär sig mer och känner sig mer motiverad att göra bättre val kommer kunskapen öka, man kommer att vilja lägga mer tid och det kan faktiskt bli billigare, snarare än dyrare att leva mer hållbart. 

 

2O saker du kan göra för miljön

(listan mer utförligt finns i podden.

 1. Planera veckans middagar och inköpslistan och handla bara det som behövs. Handla inte heller när du är hungrig eller stressad för att undvika impulsköp. Du kan också införa en vecka i månaden då du endast lagar mat av det du har hemma, då finns äntligen tillfälle att äta upp det som ligger i skåpen och väntar på bättre tider. Ett annat bra tips är att skära upp grönsaker i lådor/lägga i vatten så de ser godare ut och mer lättillgängliga i kylen. 
 2. Duscha smart! Stäng av vattnet medan du shamponerar in håret/kroppen och använd miljösnälla alternativ. Byt till ett snålspolande duschmunstycke.
 3. Utamana dig själv och ta reda på hur många bilresor du kan spara in genom att gå/cykla/jogga/åka med någon. Eller ta bussen.
 4. Undvik sminkprodukter märkta med PE (polyeten). Då innehåller de plast, ofta små plastpartiklar = mikroplaster. Dessa hamnar i vattnet, som inte kan renas bort. Mikroplaster är ett stort problem i Östersjön. Siffror säger att 40 ton mikroplaster spolas ut i Östersjön varje år.

  Mikroplaster finns även i fleesekläder, tandkräm, raklödder osv, kolla i innehållsförteckningen om det du tänkt köpa innehåller PEG och köp dem i så fall inte.

 5. Ät upp matresterna istället för att kasta dem. Lyssna på vårt avsnitt om vardagsmatpusslet, avsnitt nummer 24.

 6. Använd menskopp istället för konventionella mensskydd. Det är miljövänligt, bekvämare, billigare i längden och går bra att använda en hel dag om du inte har väldigt riklig mens (då kan man behöva tömma den 2-4 ggr) Vill du inte ha menskopp är tygbindor/trosskydd bättre för miljön.

 7. Flytta till mindre bostad eller överväg att bo kvar om det känns trångt. Ofta kan man ta hjälp/råd av andra för att optimera sitt utrymme. Tänk på höjden, tänk förvaring och såklart på att rensa bort sådant du inte använder.

 8. Gör en rejäl utrensning hemma och sälj saker på Tradera/Blocket/Facebook Marketplace/Loppis eller ge vidare till second hand med välgörande syfte.

 9. Skapa ett eget picknick-set (eller äta borta-set) istället för att använda engångs. Samma set kan även användas till barnen (som kastar grejer), barn som kommer på besök eller i båten/campingen. Satsa på rostfria muggar/koppar/skålar/tallrikar. Köp ett gäng rostfria vattenflaskor som också kan användas till vardags istället för att köpa vatten när du är på vift eller då du tränar. Här kommer en rad grejer från Klean Kanteen och här finns en hel del från Jordklok på tema rostfritt

 10. Bli bättre på att laga och fixa! Kanske kan du byta tjänster med en vän? Du gör en matlåda mot att hen fixar ett hål i ett par byxor eller sätter upp en hylla.

 11. Har du väldigt gamla vitvaror hemma? Då är det förmodligen läge att köpa nytt! För här tjänar man faktiskt på att köpa nytt, även om de uråldriga sakerna inte är trasiga ännu. De drar ofta väldigt mycket energi jämför med nya toppmiljöklassade alternativ.

 12. Låt kläder & skor gå i arv. Kanske känner du någon som har just den storlek som dina avlagda kläder & skor är i? Anordna klädbytardagar där man tar med 5-10 fina plagg som man vill byta mot nytt.

 13. Tygpåsen/nätpåsen är grym! Ha alltid några i väskan/bilen om du behöver handla. Köp tunnare avfallspåsar istället till hushållssoporna. Man gör enkelt tygpåsar av äldre tyger, finns många beskrivningar på nätet.

 14. Åk tåg! Se mer av Sverige (eller Europa) under semestern, det är härligt att hela familjen har fria händer och man kan spela spel, läsa och njuta av naturen som flyger förbi. Googla “resa med tåg tips” så finns det massor av tips!

 15. Skär ner på godis och snacks.

 16. Behöver du köpa nya kläder? Satsa på ekologiskt, etiskt, fairtrade, kvalitet och klimatsmarta material. Lyssna på vårt avsnitt nummer 8 och hållbara kläder. Där finns även tips hur du tvättar dina kläder så de håller längre.

 17. När du shoppar möbler och inredning: satsa på bra material av god kvalitet. Välj sådant du vill leva med länge. Tänk igenom köpen noggrant och tänk på att skapa harmoni så rummen passar ihop och känns bra estetiskt och funktionsmässigt. Lyssna gärna på vårt avsnitt om Feng shui och Kon Mari, avsnitt 30.

 18. Ät mer vegetariskt, rena råvaror, ej halvfabrikat. Meet free monday kör du säkert med redan, men bättre än så tänker vi oss. Exempel på saker som är vego du kanske inte tänker på: Pannkakor/våfflor/plättar, soppor, pasta med tomatsås.

 19. Återvinn allt!

 20. Kompostera ditt matavfall. Vissa kommuner har speciella papperspåsar för matavfall. Bor du i stan kan du använda dig av en bänkkompost. Då kan du tillverka egen växtnäring och på sikt jord till dina plantor. Ska du renovera kan du överväga en avfallskvarn som mal allt matavfall som sedan hamnar i avloppet. 

 

 

Veckans frågor

 • Av alla era 20 tips, vilka 3 är enligt er de allra viktigaste? 
 • Hur ska man kunna motivera sig att till det när man vet länder släpper ut så mycket skit som bara sabbar?

 

Nästa veckas avsnitt

Återvinning, förpackningar, kompostering, avfallshantering och Zero waste.

 

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Följ oss på Instagram för daglig inspiration.

LÄMNA RECENSION I ITUNES

Här hittar du oss på iTunes!