Warning: A non-numeric value encountered in /home/carrotli/public_html/fannyochila.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

De tre vita gifterna. Låter lite dramatiskt, men det är ju så de kallas i våra hälsokretsar. Vi kommer alltså prata om socker, mjölk och gluten och hur dessa påverkar vår hälsa.

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore.

Vi berättar mer om hur dessa tre påverkar kroppen, och har du problem med din hälsa kan du testa att utesluta dessa. 

Socker

Vi har ett avsnitt om detta, avsnitt 27

Kan man vara beroende av socker? Frågan har debatterats i flera decennier utan att få något entydigt svar. Kanske är det dags att överge det kontroversiella begreppet. Vi diskuterar detta i podden, samt såklart varför socker är dåligt för vår hälsa.

Har du problem med sockersug kan du testa dessa tips, vi har inte med stress, eftersom det gäller ALLT vi pratar om i den här podden känns det som, men stress göder ditt sockersug. Har du ett stort sockersug, testa detta: 

Undvik allt som är sött

Om du är verkligt sockerberoende kan du få igång sötsuget av så svagt söta smaker som frukt och bär. Därför bör du undvika även frukt och bär de första 1-2 veckorna och självklart även alla sötade lightprodukter. Även snabba kolhydrater som pasta, bröd, ris, beter sig ungefär som socker i kroppen, och det triggar sug och felaktigt ätande. 

Rör på dig

Fysisk aktivitet ger dopamin, endorfiner och serotonin – som är kroppens må bra-ämnen. Därför tar fysisk aktivitet udden av den abstinens du kan uppleva när du inte får socker.

Hitta nya godsaker

Socker triggar kroppens belöningssystem. Skaffa dig därför nya njutningar som ett skönt bad, musik, sex, filmer – ja, sådant som får dig att må bra och som inte innehåller socker. Vill du äta något kan du testa morötter med jordnötssmör/tahini eller fröknäcke med gott pålägg. 

Satsa på sömnen

Sömn och sötsug går hand i hand. Får du tillräckligt med vila blir suget lättare att hantera. Sömnbrist gör oss sugna på snabba kolhydrater som smågodis och kakor. Det är alltså lättare att bryta sockersuget om du ger plats för tillräckligt med sömn i ditt liv.

Ät regelbundet

Det är nödvändigt att hålla blodsockret på en jämn nivå om du ska klara att avhålla dig från sött. Annars tar reptilhjärnan över.

Undvik processad mat

De flesta hel- och halvfabrikat, och mycket restaurangmat, innehåller en stor mängd tillsatt socker och tomma kalorier som renframställd stärkelse – stärkelse som utvunnits ur exempelvis majsmjöl. Använd i stället råvaror och laga maten från grunden.

 

Mjölk

Mjölk väcker mycket känslor, den har haft en väldigt stark ställning symboliskt och kulturellt, inte minst som ett hälsobringande livsmedel. Mjölken passade bra in i 1900-talets Sverige när välfärdsstaten växte fram, då var det sunt och bra att dricka mjölk. Mejerier triggar överätning och skapar sug hos väldigt många. Det är också detta sug som gör många upprörda när det kommer på tal att undvika mejerier. 

Komjölk är specifikt en produkt för kors matsmältningssystem. När människor konsumerar komjölk får de i sig komponenter som stör matsmältningen och blockerar absorptionen av näringsämnen från den övriga kosten. Mjölk är också gjord för att en kalv på kort tid ska växa sig stor och stark, vilket inte är önskvärt för oss människor. Mejeriprodukter står även för 60-80 % av det östrogen vi får i oss via maten. Detta eftersom en ko är gravid större delen av sitt liv och den mjölk hon tar fram är till för kalvar som ska växa sig stora snabbt. Inget Agneta 58 är intresserad av alltså, hehe.  

Kalcium­ kan vi också få i oss från grönsaker,­ nötter och frön. Exempel på kalciumrika livsmedel: 

 • Oskalade sesamfrön 1160 mg /100 g
 • Persilja 340 mg /100 g
 • Grönkål 157 mg /100 g
 • Spenat 93 mg /100 g
 • Broccoli 62 mg /100 g
 • Vitkål 42 mg /100 g

Det finns inga risker att utesluta mejerier ur sin kost så länge som man ersätter dem med likvärdiga­ produkter. Mår du inte dåligt i övrigt och känner att du kan äta mejerier så finns det ju såklart ingen anledning att undvika dem helt om du inte vill det. 

 

Men det här med starka ben då?

DETTA KAN DU GÖRA FÖR ATT STÄRKA DITT SKELETT

 • Bygg upp din muskelmassa. Musklerna skyddar skelettet. Efter 40 är det extra viktigt att bygga upp sina muskler eftersom man redan då börjar tappa muskelmassa och speciellt eftersom vi har ett så stillasittande liv som vi har idag
 • Tillskott av D-vitamin. D-vitamin hjälper upptaget av Kalcium och fosfat från tarmen för att mineralisera det till skelettet. Daglig rekommenderad dos är 4-5000 IE varje morgon sept-maj. Vistas man mycket inomhus under sommarmånaderna finns det goda skäl att fortsätta året om.
 • Ät magnesium. Magnesium behövs för att kroppen skall kunna absorbera kalcium. Det styr upptaget och utnyttjandet av kalcium. Om man har mycket kalcium och lågt magnesium kan man inte få in kalciumet i skelettet, oavsett hur mycket kalcium man äter. Som grunddos rekommenderar jag 400 IE per kväll. Dosen kan behöva justeras uppåt, man brukar rekommendera max 800-1000 IE/dygn. Magnesium fungerar även avslappnande och rogivande, så har du problem med sömnen kan det verkligen göra underverk. Eftersom det fungerar avslappnande kan det påverka magen, så ta det gradvis. Välj produkter med innehåll som slutar på -at, exempelvis magnesiumcitrat, det har bäst tillgänglighet i kroppen.
 • Vitamin K2 är också viktigt för att lagra in kalciumet i skelettet så det inte hamnar i mjukdelar eller i leder. 1800-4000 IE per morgon kan vara en vettig dos.

 

Yoghurt och kvarg är bra alternativ

För den som vill minska sitt intag av mejerier,­ utan att utesluta det helt, är yoghurt (syrad mjölk) ett bättre alternativ. De är mer näringsrika och innehåller en bra bakteriekultur.

Get/fårprodukter är också bättre än koprodukter.

 

Detta är Fannys smarriga ostkakor på Keso! Om du vill testa dem, gör det, så goda.

 

Forskning

https://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015

 

Gluten

Fröna är växtens “barn” och innehåller gifter för att överleva. Vi har inte ätit frön i stora mängder evolutionärt. Idag äter många enorma mängder vete. Vete är rikt på gluten och dagens raffinerade arter innehåller mera gluten är de gamla urvetesorterna.

Ett tecken på att vi inte hunnit anpassa oss till spannmål idag är det inte bryts ner ordentlig. Proterinerna, (Gluten) bryts inte ner till aminosyror, utan till större peptider som retar immunförsvaret och kan leda till inflammation. 

Gluten är inget näringsämne. (som kolhydrater, fett och protein) och det finns ingenting i gluten som din kropp behöver. Risken för ev näringsbrist pga man utesluter gluten är obefintlig, däremot finns många dåliga glutenfria alternativ som inte är speciellt hälsosamma. Så välj naturligt glutenfri produkter och recept, på lesscarbs.se finns över 800 st! 

Vad är gluten?

Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg. Glue, är det engelska ordet för klister och vad händer om man blandar typ vetemjöl och vatten? Jo du får klister! Så blir det även i våra tarmar. 

Lider man av överkänslighet snarare än allergi, så menar forskning, är det ingen egentliga fara för att tarmen ska skadas men gluten kan däremot skapa stora problem.

Har man problem med magen (t ex IBS, chrones, ulcerös colit), har inflammatoriska sjukdomar (t ex eksem, fibromyalgi, artros, astma med mera), ledvärk och/eller mycket besvär med allergier så finns det absolut anledning att välja bort gluten. 

 

Vanliga symtom på glutenintolerans

 • Trötthet och nedstämdhet. Både fysisk trötthet och utmattning och psykisk trötthet och depression.
 • Magproblem som diarré, gaser, förstoppning, Illamående, kräkningar och bubblig mage.

 

En hänvisning/forskning 

The ScanBrit randomised, controlled, single-blind study of a gluten- and casein-free dietary intervention for children with autism spectrum disorders.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20406576

 

Detta är Fannys Knäcke pizzor, så smarriga!

 

Veckans frågor

 • Jag har hört att glutenfria produkter är sämre för hälsan?
 • Måste inte barn dricka mjölk? Behöver barn dessa tre i sin kost?
 • Blir jag sjuk om man äter någon av dessa om jag blir bjuden?

 

Nästa veckas avsnitt

Nästa veckas avsnitt handlar om Detox! Varför, hur man gör för olika delar av kroppen. Huden, inifrån med mera. Detta får du inte missa!

Följ oss på Instagram

Följ oss på Instagram för daglig inspiration.

Lämna recension i iTunes

Här hittar du oss på iTunes!