Warning: A non-numeric value encountered in /home/carrotli/public_html/fannyochila.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

Ta hand om lymfsystemet – minska stress, trötthet, ödem och övervikt! Du kanske äter rätt, men har ändå dåligt immunförsvar. Du tränar massor, men går ändå inte ner i vikt. Det kan bero på ett dåligt fungerande lymfsystem. Lymfsystemet är det mest glömda, minst studerade och minst förstådda systemet i kroppen. Det lymfatiska systemet är ett av de viktigaste och mest komplexa systemen i människokroppen. Det är i huvudsak det lymfatiska systemet som ansvarar för reningen i våra kroppar och immunsystemet.

Vi är utsatta för mer toxiner, vi opererar bort delar av vårt lymfsystem, vi stressar, har dålig hållning och rör oss mindre, sover mindre och andas sämre. Inte konstigt att vi får problem! Ila utbildade sig till CLB-instruktör, Cool Lymphatic Breathing Instructor för ett par år sen och hon har massor av intressant att dela med sig av i detta avsnitt! Det får du inte missa! 

Rabattkod hos Bodystore vecka 30

Den här veckan får du 100 kr rabatt vid köp för minst 500 kr! Gäller allt, även veckans kampanjer. Gäller ej presentkort.

Ange koden FANNYOCHILA börja gärna köpet via vår länk här nedan så stöttar du vårt arbete, utan att det kostar dig något extra.

 

Veckans avsnitt innehåller: 

 1. Lymfsystemet och glymfsystemet
 2. När det inte cirkulerar som det ska
 3. Vad man ska undvika
 4. Stressens inverkan
 5. Vikten av andningsbeteende
 6. Övervikt och ödem
 7. 10 tips för att aktivera lymfsystemet

Lymfsystemet

Lymfsystemet avlägsnar gifter och skräp från varenda cell i kroppen och är med och reglerar immunförsvaret.

Kapillärerna finns överallt och är parallellkopplade med venerna. När vi rör oss och vi andas med diafragman bildas ett övertryck vi inandning och undertryck vid utandning. Av övertrycket pressas det som blir lymfvätska ut från blodkärlen till kapillärerna och vidare in till de större kärlen. Kärlen är uppkopplade på noder.

Lymfnoderna kallades förut lymfkörtlar. Vi har 700-900 st  varav 200 sitter från axlarna uppåt och kvinnor har fler (underliv och bröst). I noderna samlas avfallsprodukter, virus och bakterier och tumörer och tas död på.

De stora lymfkärlen går parallellt med de stora blodkärlen kroppen. De forslar upp längs med ryggrader till två stora vener vid nyckelbensfästena vid halsen. Känsla lätt illamående när man trycker på dem. Sen går de till levern och sen via njurarna ut i urinen.

 

Lymfatiska organ 

Mjälten  Störst och involverad i immunförsvaret. En reserv för röda blodkroppar och producerar vita blodkroppar.

Brässen/thymus Blir mindre med åren. När vårt immunförsvar aktiveras som barn behövs den inte lika mycket. Men mister man mjälten växer brässen till sig och backar upp systemet.

Halsmandlar Lymfatisk vävnad i bihålorna som producerar kväveoxid (blodtryckssänkande medicin). Till systemet hör även tonsiller och halsmandlar, men DE ska INTE vara första försvaret. De klarar inte det. Man blir väldigt infektionskänslig om man opererat bort dessa. Ännu viktigare att andas med näsan på offentliga platser!

Lymfnoder tar också hand om tumörceller så om lymfsystemet är nedsatt ökar risken för cancer. Konstaterat inom forskningen.

 1. Lymfsystemet transporterar den vätska (interstitialvätska) som pressas ut ur blodkärlen (kapillärerna) tillbaka till blodet. 
 2. Lymfsystemet transporterar främmande ämnen till lymfnoder för att där sätta igång ett immunsvar. 
 3. Lymfsystemet transporterar fett från tarmen till blodet. 
 4. En del av cellernas restprodukter från cellandningen (avfallsämnen), som hamnar i vävnadsvätskan kan transporteras från celler till blodet med hjälp av lymfvätskan.

 

 

Aktivera lymfflödet

Vi får naturligt igång lymfflödet när musklerna omkring lymfkärlen drar ihop sig. Om vi har stillasittande jobb och en inaktiv livsstil, blir lymfflödet automatiskt långsammare. 

1. Sträck på dig

Sträck på dig som en katt varje morgon! Öppnar kärlen och startar cirkulation.

2. Massera huvudventlilerna

Massera och aktivera groparna vid ljumskarna och sen halsen/nyckelbenen. Sen börjar vi andningsövningarna Det förbättrar flödet.

3. Andas rätt!!! A och O!

Ligg ner (eller stå upp). Upp med knäna. Svanka när du andas in. Tryck ner ryggraden platt mot golvet när du andas ut och svansen mellan benen.

När bäckenet jobbar jobbar också senan som går från svanskotan mot hjärnan och drar ihop hjärnhinnan vilket hjälper cerebrospinalvätskan att pumpas. Ingen prestation! Kan göra ont om du tar i för mycket, börja försiktigt och ge det tid.

4. Hållning

Svankning inte bra! Psoasmuskeln (höftböjaren) fäster från ryggraden, diafragman och mot ljumsken och den spänns när vi svankar och det slår på flyktcentrum i hjärnan vilket aktiverar stress. Kör mycket bil eller sitter i soffan, vid datorn… Om man sitter framåtlutad kan inte diafragman jobba.

5. Tåhävningar + änglavingar med andning

 1. Utandning vid ansträngningen!
 2. Upp på tå vid utandning. Ner på häl vid inandning.
 3. Upp med händerna över huvudet vid utandning. Sänk ner händerna vid inandning

6. Tillräckligt med fysisk aktivitet

Rörelse stimulerar cirkulation. Jobba med andningen. Speciellt bra är studsmattor!

7. Massage

Massage, taktil massage eller torrborstning i riktning mot hjärtat. Stryk med lite tryck uppåt längs med benen under utandning. Neråt över buken från naveln. Från ryggraden mot sidorna. Från händerna mot axlarna.

8. Bra kosthållning

Ät riktig mat och undvik kolsyrade drycker och skräpmat. När cirkulationen börjar komma igång kan man addera mera tillskott.

9. Tillräckligt dagligt intag av vatten

Hjälper kroppen rena sig från slaggämnen.

10. Sov

Lyssna på avsnittet om sömn och undvik sömnmedicin och SSRI-preparat. OBS! Vanligt att man sväller ännu mer till en början när systemet kommer igång!

 

Veckans fråga

Den här veckan svarar vi på följande fråga:
Stämmer det att man bara ska köra lågintensiv träning om man har problem med lymfsystemet?

 

Nästa veckas avsnitt

Våra tre vita gifter, socker, mjölk och gluten. Missa inte det spännande avsnittet! 

Följ oss på Instagram

Där delar vi dagligen inspiration

 

Lämna recension i iTunes

Vi blir otroligt glada om du vill lämna ett betyg och recension på iTunes. Det stöttar vårt arbete, tar 2 minuter och det kostar inget alls 🙂