Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/fannyochila.com/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

Nu lyxar vi till det med en riktigt skön spastund! Vi berättar hur vi skapar ett skönt hemmaspa som ett sätt för mindfulness, att koppla bort och av från vardagen. Samtidigt som vi tar hand om kroppen och skämmer bort den lite. Det förtjänar den, tycker vi. 

Spa behöver inte bli dyrt, utan kan göras i eget hem utan en massa giftiga kemikalier. Du bestämmer själv vad som är lyxigt för dig! Varje del vi diskuterar i detta avsnitt bygger på dessa element: hår, fötter, kropp, ansikte och händer. Lyssna på avsnittet!

 

Hår

Ila har skrivit ett maxat inlägg om vårdande och rengörande hårinpackningar, ta en titt på det!

Hårinpackningar går vi in på mer i podden, vi pratar om olika hårtyper, oljor, frukt, hur länge/värme/andra specialare är några saker vi tar upp i podden! Värt att lyssna på! 

 

Fötter

Saker vi pratar om: Förhårdnader på fotsulorna är bra! Exfolierande masker, varma fotbad. Här kommer ett recept på örtbad! Du måste kolla in Ilas maxade inlägg om fotbad!

 

ÖRTBAD

Ta en halv hink med vatten och starka infusioner eller dekokter av växter.

Infusion görs torkade blad och blommor och är som ett örtte. Växtdelarna fuktas med rumstempererat vatten i en kvart, eftersom en del ämnen koagulerar om man häller kokhett vatten på dem direkt. Häll sen över kokhett vatten och låt dra i ca 30 minuter med täta omrörningar. Sila sen av.

Dekokter görs på träigare och hårdare växtdelar såsom stammar, rötter, frön och hårda frukter, bark, ved och skal. Lägg växtdelarna i kallt vatten och värm upp till minst 90°. Sjud eller koka under lock 5-30 minuter beroende på växtdelarnas hårdhet och ämnenas löslighet. Ved kan behöva koka en timme. Sila sen av.

 • en stor kastrull kokhett vatten
 • 3 msk torkad ört/torkade blommor
 1. Häll häll infusionen eller dekokten i en balja och tillsätt kallt vatten för en behagligare temperatur.
 2. Sätt dig i en skön fåtölj och stoppa fötterna i baljan. När vattnet börjar svalna kan du hälla i mer varmt vatten.
 3. Sitt så i 20 minuter. Blunda gärna och bara vara.

Du kan också tillsätta 5 droppar eteriska oljor direkt i fotbadsvattnet när det svalnat så pass mycket att du kan sätta ner fötterna.

I fotbadet:

BADSALT

Man kan öven göra ett badsalt enkom för fötterna. Salt är rengörande, bakteriedödande, mjukgörande och doftar underbart av örterna. Välj örter enligt listan för infusioner och dekokter.

Mixa örter eller blommor med finmalet, oblekt havssalt och häll upp på burk. Om du tillsätter olja blir det en fin peeling att skrubba fötterna med efter fotbadet.

Blommigt badsalt

Du kan också göra ett vackert badsalt utan att mixa blommorna. Blanda då hela blommor med havssalt eller himalayasalt i en glasburk och låt det dra i en vecka.

Magnesiumsalt

Ett avslappnande och uppfriskande badsalt kan du enkelt röra ihop med olika sorters salter.

Om du vill kan du också sätta 5 droppar eterisk olja, eller torkade örter i.

Gör såhär

 1. Häll upp vatten i din balja i en behaglig temperatur.
 2. Tillsätt 1 msk – 1 dl av ditt badsalt.
 3. Sätt dig i en skön fåtölj och stoppa fötterna i baljan. När vattnet börjar svalna kan du hälla i mer varmt vatten.
 4. Sitt så i 20 minuter. Blunda och bara njut.

 

FOTSKRUBB

Skrubba ren huden ren och få samtidigt bort döda hudceller.Genom att tillsätta olja både rengör och återfettar skrubben fötterna.

Saltskrubb

Använd salt som skrubb. Använd dig av finkornigt havssalt eller gör ett mixat badsalt enligt beskrivningen ovan. Tillsätt gärna en olja så blir fötterna ännu gladare och mjukare. Jag brukar använda kokosolja eller olivolja.

Kaffeskrubb för fräscha fötter

Peela fötterna med kaffeskrubb. Kaffepulver slog igenom som peelingmedel på 90-talet. Det är lagom mjukt och kan malas fint och har underbara aromatiska oljor. Huden blir mjuk och slät och känns otroligt fräsch efteråt. Fötterna doftar dessutom magiskt!

Fila

Sten, pimpsten, inga hyvlar eller metall.

Olja

Olja in fötterna med kokosolja, jojobaolja, mandelolja. Många gånger bättre än fila.

 

Kropp

Torrborsta

Torrborsta kroppen varje morgon. Sen 1-2 ggr i veckan.

 

Skrubba

Skrubba kroppen med kaffesump eller socker med lite olja.

Olja in 

Olja in fuktig hud efter duschen/badet. Lyssna på hudavsnittet, avsnitt 6. 

Ansikte

Ögonbrynsplockning

Besök ett proffs första gången eller kolla youtube

När gröna salonger färgar fransar och bryn använder en färg baserad på växtextrakt som enbär, blåbär, nässla och rödvinsextrakt. Den är allergivänlig och fri från hälso- och miljöskadliga ämnen. Färgen varar mellan 3 – 6 veckor och är vattenfast.

Vi båda använder denna ögonbrynspenna, som på Jordklok finns i tre nyanser. 

 

Ansiktsmasker

Vi pratar mycket om ett inlägg som Fanny gjort som heter ansiktsmask – blanda hur du vill. Ta en titt på det!

Peel-off ansiktsmask mot pormaskar

1. Se till att gelatinet smälter ordentligt i det heta vattnet. Koka i vattenbad om nödvändigt.
2. Blanda ner kolpulvret.
3. Applicera på ren, varm hud så fort temperaturen tillåter.
4. Dra bort masken när den är torkat, men innan den blir helt skarp.
5. Tvätta bort rester och klappa in några droppar jojobaolja i huden.

 

Händer

Fannys naglar. Ett ämne som framförallt Fanny alltid måste ”försvara” då hon är ”fru giftfri” Dock viktigt att påpeka att varken Fanny eller Ila är perfekta individer som aldrig gör något fel alls, någonsin. Vi äter också snabbmat ibland, vi åker bil och ibland köper vi saker som inte är 100% eko eller giftfritt. Det är som med allt, det man gör mest/oftast ska vara det som verkligen spelar roll. 

Fanny: Några ord om mina naglar då. Jag har många år lidit av svårt eksem i händerna. SÅ illa att naglar fallit av. Jag har haft så ont. Sedan 2 år tillbaka gör jag mina naglar på en salong som jobbar med så giftfria produkter det är möjligt att hitta i Sverige. Jag gör detta eftersom jag känner mig finare och när eksemen är jobbiga märks de inte, eftersom naglarna är så fina. Jag kommer att fortsätta med detta! Länge.

Ett sätt förresten att hålla långa naglar fräscha är att borsta dem undertill med bikarbonat på en fuktad tandborste. Funkar toppen!

Nagellacksborttagning, acetonfritt.

Borsta med tandborste och bikarbonat under naglarna. Citron kan också bleka om du fått fläckar. 

 

Handskrubb

 • Socker med en valfri olja.
 • Kaffeskrubb fantastisk! 

 

Nagellack och nagelvård 

Det finns ett gäng giftfria nagellack att välja på. Finns allt från 6-9-free och vattenbaserade nagellack. Spana in alla här!

Myrraolja används på torra och spruckna nagelband och anses bra också för spruckna och sköra naglar. Den är effektiv på både nagelsvamp och fotsvamp, särskilt snabbt ihop med Tea tree.

Nagelolja med Myrra: Outspädd; en droppe räcker till 3-4 naglar.

Sesamolja stärker torra och flisiga naglar (återbygger och ger näring till nageln) ska appliceras på nagelband, nagel och under nageltoppen. 

 

Tips på dryck

Drick något återfuktande, nyttigt för huden:

Nästa vecka pratar vi om lymfsystemet, det får du inte missa! Tills vi hörs igen, glöm inte att följa oss på Instagram, där vi delar med oss av daglig inspiration!