Warning: A non-numeric value encountered in /home/carrotli/public_html/fannyochila.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

20 saker vi äter varje vecka, just nu! Givetvis äter vi fler saker varje vecka, men dessa är våra favoriter just just nu! Vårt avsnitt 20 saker som förbättrar vår hälsa var ett av våra mest lyssnade avsnitt, och vi har fått så fin respons på det! Därför tänkte vi att det vore roligt att göra ett nytt avsnitt på liknande tema 🙂 

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore

Glöm inte att prenumerera på podden, då får du en notis när varje nytt avsnitt släpps. Det betyder mycket för oss att du lyssnar och sprider ordet om podden vidare till andra. Du får hemskt gärna även lämna en kommentar i iTunes, som hjälper andra att få upp ögonen för podden.

Vad äter vi varje vecka på sommaren egentligen? Det ska vi gå igenom! Vi går helt enkelt genom vår lista som består av grönsaker, bär, protein, kryddor, gott och tillskott.

Vår topp 20 lista just nu!

Grönsaker (4 st)

1. Gröna blad

Köper du gröna blad, se till att förvara dem på sådant sätt så de inte blir dåliga. Vi brukar lägga över dem i burkar, gärna med en pappersbit i botten för att suga upp fukt.

Liksom många andra bladgrönsaker innehåller magnesium som påverkar kroppens energi- och proteinomsättning. 

 

2. Mangold 

Mangold är faktiskt en släkting till rödbetan, men bladen jämför sig hellre med spenat, och det är precis som spenat man tillagar den.  Super i sallader – använd då helst de späda skotten – eller kokt, stuvad eller snabbt fräst. Stjälken går också att äta men behöver längre tillagningstid, typ stekt i en panna med smör. 

Mangold innehåller också mängder av ämnen som är bra för dig och din kropp, bland annat lutein och zeaxanthin, karotenoider som enligt forskning visat sig kunna skydda ögat mot skadlig åldersförändring. Vitamin K – som det finns mycket av i mangold – är en viktig komponent i kroppens arbete att bygga ben och kan motverka benskörhet.

 

3. Färsk lök

Att lök är så nyttigt beror bland annat på att den är rik på eteriska oljor, som hjälper till att hålla luftvägarna fria från bakterier och virus samt håller mat­smältningen i gång. Det är också därför man gärna har med den i mustiga grytor. Det räcker med små mängder lök för att få stora hälsoför­delar. Det beror helt enkelt på att varje liten lök fungerar som ”superfood” och därför bör ingå i de flesta måltider – helst dagligen, och åtminstone några gånger i veckan. Det är som tur är inte särskilt svårt att uppnå med tanke på hur många olika löksorter det finns – både när det gäller former, färger och smaker. Därför finns det nästan alltid någon lök som passar till varje maträtt.

Många anser att löken är en själslig och andlig symbol. Vi skalar lager på lager av gamla känslor, gamla mönster, för att slutligen komma in till kärnan, lökens inre. Det också den som gör att man gråter. Vill man slippa gråten ska man ta bort kärnan först.

Lök är också med på Clean fifteen:

 1. Avokado
 2. Majs
 3. Ananas
 4. Frysta gröna ärter
 5. Lök
 6. Papaya
 7. Äggplanta
 8. Sparris
 9. Kiwi
 10. Vitkål
 11. Blomkål
 12. Cantaloupe
 13. Broccoli
 14. Svamp
 15. Honungsmelon

 

4. Rädisa

Det är så fint och gott att toppa sallader med rädisor. Du kan också göra Pesto av blasten.

 

 

(Frukter och) Bär (3 st)

5. Jordgubbar

Välj ekologiskt! Finns inte det, är jordgubbar odlade i växthus ett bättre alternativ. I sista hand kan du se till att tvätta jordgubbarna mycket noga, genom att lägga dem i ett bad med vatten (kanske 2-3 liter) och tillsätta 1-2 msk vinäger som hjälper till av avlägsna besprutningar. Låt ligga cirka 1 timme. 

DIRTY DOZEN ? Här är de 12 mest besprutade frukterna och grönsakerna 2019 enligt EWG (Environmental Working Group). 

 1. Jordgubbar
 2. Spenat
 3. Grönkål
 4. Nektariner
 5. Äpplen
 6. Vindruvor
 7. Persikor
 8. Körsbär
 9. Päron
 10. Tomater
 11. Bladselleri
 12. Potatis

6. Blåbär

Fyll frysen, perfekt sysselsättning att göra tillsammans med familjen. Gott och billigt!

7. Krusbär

Omdiskuterad favorit, haha! Men nu skulle Fannys mammas tydligen sätta några buskar så Fanny kanske hinner ändra sig innan pensionen, vad hon anser om krusbär. Ila älskar i alla fall!

Protein (2 st)

8. Fisk och skaldjur

Läs fiskguiden, och välj fiskar från hållbart fiske.

 

9. Linser/bönor/ärter

Kikärtor är en favorit. Rosta i ugnen, gör hummus. Ät som snacks eller ha i bowls/sallader. Också ett utmärkt val istället för köttfärs till tacos. Om du äter mycket bönor/linser, variera mellan dessa, ät helst inte en sort föralltid, utan testa nytt och olika. På så vis får du i dig många olika näringsämnen.

 

Kryddor (5 st)

10. Färska örter

Favoriterna är persilja, basilika och timjan. Men alla har ju sin charm. 😉

 

11. Grillkrydda

Se upp för:

 • Socker
 • Smakförstärkare (t. ex. glutamat E 620-625)
 • Glutaminsyra och glutamater
 • Surhetsreglerande medel
 • Färgämnen

Välj en eko grillkrydda, finns flera goda utan skräp.

 

12. Oraffinerat Salt

Bodystore säljer bara bra salt, variera lite mellan dessa, eller blanda ihop flera med varandra för att få i dig ännu mer mineraler.

13. Vinäger

Vi älskar vinäger, både på mat men också i dryck. Testa dig fram vilken du gillar, vi föredrar någon med levande bakteriekultur.

14. Alger

Ät både sötvatten och saltvattenalger varje dag!

 

Gott (2 st)

15. Granola

Testa någon av Fannys smarriga granolor som Ila älskar.

Vi brukar också toppa vår granola (smoothie eller kokosyoghurt) med:

 

16. Kokosolja

Bästa att steka i, att ha på huden, att göra allt med nästan, haha! Här hittar du flera olika märken. Med smak, utan smak, MCT-olja och C8 oljor.

 

Tillskott (4 st)

17. Multivitamin

Missa inte att få i dig ett brett spektra multivitaminer varje dag!

18. Multimineral

Även multimineral är en tacksam produkt, som är bra för kropp och knopp. Med båda dessa har du ett brett spektra vitaminer och mineraler varje dag. I bra dos dessutom!

19. Omega-3

Välj ett omega 3 tillskott av god kvalitet, och ibland är det bra att lukta på en kapsel (skära hål i den) och se så den inte luktar illa (har härsknat) för härsken olja är som du vet från vårt fetaste avsnitt inget kroppen ska utsättas för.

20. Cellexir 

Något vi upptäckt och pratat mer om i avsnittet ”Få mer energi”. Lyssna gärna på det!

Med koden fannyochila får du rabatt på Cellexirs kosttillskott! Koden ger 33% rabatt på ett engångsköp à 295 kr och 15% rabatt på ett abonnemang på cellexir.se.

Något vi också lovade här i blogginlägget är Ilas after sun special, även om det kanske inte är så värst mycket sol just nu.

Ilas after sun special

Mixa samman:
1 Fileat blad aloe vera (från en planta) eller några msk aloe vera juice
Mixa med 2 sk Kolloidalt silver
1 tsk MSM
1 msk magnesiumlotion

Här ligger inlägget på Morotsliv.