Warning: A non-numeric value encountered in /home/carrotli/public_html/fannyochila.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

Här är nästa del i vår serie om olika kostformer och dieter. I detta avsnitt diskuterar vi växtbaserad, vegansk kosthållning. Raw food är konsten att tillaga rå, vegansk mat så den blir så god och tilltalande som möjligt. Man tillagar den varsamt i temperaturer upp till max 42 grader för att bibehålla enzymer och vitaminer. Levande föda består av livsmedel såsom aktiverade nötter, groddar och fermenterad kost. I detta avsnitt diskuterar vi möjligheter och utmaningar med en växtbaserad kost.

Inlägget innehåller köplänkar till Glimja

Lyssna på avsnittet!

VI HAR EN NY HUVUDSPONSOR!

Vi är mycket glada att presentera Glimja som vår huvudsponsor. De säljer massor av härliga produkter för en god hälsa och en hållbar värld. För varje order som läggs planterar dem bland annat ett nytt träd.

 

TIPS PÅ PRODUKTER

Vi tycker att du ska spana in Glimjas generösa veganska utbud. Här finns hela kategorin samlad.

 

Vegan

Vegansk kost innebär inget från djurriket. Exkluderar kött, fisk, fågel och skaldjur, ägg, mejeriprodukter, honung och gelatin.  En del veganer anammar en helt vegansk livsstil. Exkluderar läder, skinn, ull, dun, vax och även hudvårdsprodukter, schampo och kosmetika som testats på djur eller innehåller bivax eller liknande. OBS! Vegansk mat behöver per definition INTE vara hälsosam! Ex. sojakorv med bröd, godis, glass, pasta, bröd och liknande kan vara veganskt, men behöver alltså inte var hälsosam. 

 

Vad är raw food?

Raw food betyder ju Rå mat, vilket vi på svenska också kallar råkost. Raw food är mera konsten att tillaga (max 42 grader) råkosten så den blir så god och tilltalande som möjligt. Dessutom väljs ofta ekologiska råvaror för att undvika rester av kemikalier, bekämpningsmedel och konstgödsel. 

 

 • Vegansk, alltså växtbaserad kost
 • Varsamt tillagad i temperaturer upp till max 42 grader
 • Bibehåller enzymer och näring
 • ”Plant Based Whole Foods”

 

Vad är living food/levande föda?

Living food har på svenska översatts till levande föda. Levande föda är den del av Raw food och består av livsmedel som faktiskt fortfarande växer när vi äter den, såsom groddar och skott.

 

 • Blötlägg/aktivera
 • Grodda
 • Fermentera

 

Levande föda kom till Sverige på 1970- och 1980-talet efter flera besök av och kurser med Ann Wigmore och hennes lärjungar. Levande föda är en extrem variant av vegankost, som tyvärr är svår att praktisera under långa perioder på våra nordliga breddgrader. 

 

42 grader

Anledningen att man inte vill upphetta över 42 grader är att enzymer dör vid högre temperaturer. Det är precis som i vår egen kropp, när vi når en temperatur på över 42 grader dör också vi.  Enzymerna är viktiga för matsmältningen och näringsupptaget.

Nyttigare att äta maten runt 37 grader eftersom kroppen då inte behöver ödsla energi på att värma maten, som den gör om vi stoppar i oss kylskåpskall mat.

Blir det för mycket kall mat som kroppen ska värma upp klarar inte magen av det tillräckligt effektivt och följden kan bli en uppblåst mage och andra matsmältningsproblem. Värm i torkugn, blender, kastrull, men inte över 42 grader.

 

Vanliga råvaror

 

Utesluts från kosten

Allt som inte är växtriket faller bort, vilket betyder kött, ägg, mjölk, grädde, yoghurt och ost gjord på mjölk från djur. All mjölk, grädde, yoghurt och ost från nötter och frön är naturligtvis helt ok. Ur hälsosynpunkt väljer man också bort spannmål, alltså allt vete, korn, råg och havre för att det innehåller gluten samt raffinerat socker.

 

Tillagning

De traditionella tillagningssätten kokning, stekning och grillning faller bort eftersom de alla sker över 42 grader.

Istället förbereds och tillagas maten med dessa metoder:

 

 

Viktigt att tänka på

Inte enkelt att äta veganskt – mycket att tänka på för att få i sig tillräckligt av alla aminosyror och vitaminer såsom B12.

För vegetarianer och veganer finns vissa vitaminer och mineraler som kan vara svåra att få i sig, och detta gäller alltså även för personer som äter enligt raw food.

 

 1. Vitamin B12 finns enbart naturligt i animaliska produkter och därför bör du ta kosttillskott med detta eller dricka drycker som soja- och havredryck.
 2. Vitamin D produceras i kroppen när vi befinner oss i solen men det är svårt att få tillräckligt med vitamin D från solen, speciellt på vintern. Därför bör du ta kosttillskott med vitamin D för att inte få brist. Det gäller även om du inte äter vegansk kost.
 3. Omega 3 fettsyrorna EPA och DHA finns enbart i fet fisk och vissa alger. Dessa fettsyror är väldigt viktiga för oss och därför bör du ta kosttillskott med dessa.
 4. Järn finns i växter men är inte lika lätt för kroppen att ta upp som det järn som finns t.ex. kött. Därför kommer du behöva konsumera mer järn på en vegansk diet för att få i dig tillräckligt.
 5. Zink finns också mest i animaliska produkter så det finns en risk att en vegansk kost gör att kroppen får brist på det. Dessutom är det svårare för kroppen att ta upp zink från kosten när man inte äter animaliska produkter.
 6. Kalcium är kroppens vanligaste mineral och något vi behöver få i oss varje dag. En vegan kan välja berikade vegetabiliska mjölkprodukter för att få i sig kalcium, men för en raw food-anhängare kan det alltså vara svårt att hitta raw berikad mjölk. Kalcium finns naturligt i bland annat sesamfrön, men för dig som vill säkerställa ett fullgott intag kan ett tillskott med kalcium vara lämpligt. MAGNESIUM

 

Glimja erbjuder många veganska kosttillskott!

 

Hur kommer man igång med växtbaserat?

Du behöver inte äta 100 % raw food för att ta del av de fördelar som kosten kan ge. Byt ut en måltid om dagen. Frukost och lunch brukar vara enklast och ger 25 – 30 % raw food i din kost. 

Öka successivt inslaget av grönsaker och bär. Om du älskar sötsaker, kan du äta läckra rawdesserter som du mår mycket bättre av och som ger dig bra näring på köpet.