Warning: A non-numeric value encountered in /home/customer/www/fannyochila.com/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

I dagens avsnitt inleder vi en trilogi om eteriska oljor. Vi pratar om vad eteriska oljor är, hur de framställs, används och vad som gör en eterisk olja bra eller dålig.

Inlägget innehåller köplänkar till Glimja

Lyssna på avsnittet!

VI HAR EN NY HUVUDSPONSOR!

Vi är mycket glada att presentera Glimja som vår huvudsponsor. De säljer massor av härliga produkter för en god hälsa och en hållbar värld. För varje order som läggs planterar dem bland annat ett nytt träd.

 

TIPS PÅ PRODUKTER

I veckans avsnitt pratar vi ju om eteriska oljor. På Glimja finns det väldigt många. Du hittar dem här.

 

VAD ÄR ETERISKA OLJOR?

Eteriska oljor och växter har vi använt i tusentals år. Inte bara för doftens skull utan också för hälsans. Inom aromaterapi, för spirituella syften, kroppsvård, hårvård, huskurer, samt i hemmet och i olika rengöringsmedel. Eterisk betyder flyktig och eteriska oljor är biologiskt aktiva föreningar framställda från växter, oftast genom destillation eller genom att man pressar ut oljan ur växterna. Eteriska oljor gör att lavendel doftar lavendel och svartpeppar smakar svartpeppar. Här kan du läsa mer om hur oljorna framställs på Ilas blogg

 

VÄXTERNAS IMMUNFÖRSVAR

Den eteriska oljan kallas ibland för växtens eget immunförsvar. Eteriska oljor avger doftämnen som finns i blommor, blad, rötter, frön, frukt och bark från örter och träd. Dessa dofter skyddar växten mot insekter, sjukdom och ogynnsam miljöpåverkan. Den kemiska strukturen liknar den som både människan och djur har, vilket gör att vi identifierar och accepterar oljan som ger oss liknande fördelar som växten den kom ifrån. Men de eteriska oljorna har fler egenskaper än doft och smak. De kan vara lugnande, bakteriedödande, cirkulationshöjande, slemlösande och så vidare, och varje eterisk olja har sin speciella egenskap.

 

Starkt koncentrerade

Eteriska oljor är väldigt starkt koncentrerade.  Det innebär att man oftast bara behöver några enstaka droppar av oljan för att doftsätta en flaska schampo eller rengöringsmedel. Till 10 ml eterisk olja går det åt 1,3 kg lavendelblommor eller 30-50 kg kronblad av rosor. En droppe eterisk olja av pepparmynta motsvarar till exempel 28 koppar te bryggd på pepparmynta, alltså örten. Detta gör dem 50 – 100 gånger mer potenta än torkad ört! Därför ska de användas med måtta. Använd inte ren, outspädd eterisk olja direkt på huden! Det finns några undantag, men vanligtvis ska den blandas ut för att inte skapa irritation.

 

ANVÄNDNING AV ETERISKA OLJOR

Eteriska oljor kan användas utvärtes, aromatiskt och invärtes. Både barn och vuxna kan använda eteriska oljor, men barn är mycket känsligare och behöver därför svagare doser. Läs vidare för att komma till avsnittet om barn och deras användning av eteriska oljor.

 

Utvärtes användning

Eteriska oljor används ofta utvärtes. Då kallas det för terapeutisk lokalisering. Blodflödet och känsligheten på huden förstärks och oljan absorberas in i blodcirkulationen. Det lär ta dryga 20 sekunder innan signalerna från de eteriska oljemolekylerna når hjärnan och inom ca 20 minuter kan man märka effekt i kroppens celler. Genom att använda eteriska oljor utvärtes är man inte beroende av en fungerande matsmältning.

Eftersom vi människor är genetiskt olika så finns det inte en olja som passar till alla. Testa dig fram vilken som din kropp reagerar på bäst.

Det är vanligt att man använder eteriska oljor i hudoljor. På huden är det bra att späda ut den med en basolja eller så kallad bärande olja eller bärarolja som är en neutral vegetabilisk olja, för att den inte ska irritera huden. Eteriska oljor är väldigt koncentrerade och kan därför vara irriterande direkt på huden. En bra basolja kan till exempel vara kokosolja, jojobaolja, mandelolja, olivolja eller MCT-olja.

Du kan använda eteriska oljor på hjässan, bakom öronen, på nacken och tinningarna.

 

Barn och eteriska oljor

  • Blanda eteriska oljor i en basolja och sätt i en roll-on-flaska eller blanda i en liten burk eller flaska. Dessa kan du också använda som parfym om du vill.
  • För ett litet spädbarn upp till 1 års ålder används eteriska oljor utblandade i en basolja i förhållandet 1:8. Alltså 1 droppe eterisk olja i 8 droppar basolja, eller 1 tsk eterisk olja i 8 tsk basolja.
  • För barn i åldern 2-6 år är förhållandet 1:3.
  • För barn i åldern 7-12 år är förhållandet 1:1 och efter 12 år kan man använda dem rena.
  • Gravida och ammande kvinnor bör vara extra försiktiga. Halvera dosen om du använder eteriska oljor sedan tidigare, eller undvik. Det beror också på hur och var du använder oljorna så klart och om du använder dem dagligen eller mera sporadiskt.
  • Undvik känsliga områden och ögon där den kan irritera eller svida. Späd gärna ut dem mer i början för att se efter så huden inte reagerar negativt.

 

VILKA ETERISKA OLJOR ÄR BRA?

  • Växterna ska vara ekologiskt odlade.
  • Eteriska oljor bör vara potenta, alltså ha en hög terapeutisk kvalitet.
  • Eteriska oljor ska vara helt fria från tillsatser och utvinnas endast från växtdelar.

 

Det finns stor variation i kvalitet och terapeutisk effekt bland eteriska oljor på marknaden idag. Naturliga äkta eteriska oljor utvinns från växtdelar, så oljans kvalitet påverkas av val av frön, framställningsmetod, jordmån, klimat samt odlings- och skördeteknik.

Det finns en stor risk att billiga eteriska oljor är av dålig kvalitet eller rent av syntetiska och därmed verkningslösa för aromaterapi. De kallas ibland doftoljor. Så om de är billiga eller om olika oljor kostar lika mycket är det troligen inget bra köp. På flaskan ska det stå ”100 % eterisk olja” och gärna också växtens vetenskapliga namn. Eteriska oljor kostar olika beroende på vilken växt de kommer från. det kan vara allt mellan 50 och 2000 kr för 10 ml. Slutligen bör de eteriska oljorna vara ekologiskt certifierade, för att oljorna garanterat ska vara fria från bekämpningsmedel!

 

FÖRSIKTIG MED DESSA ETERISKA OLJOR

Känsliga (gravida, ammande, barn, gamla, sjuka) bör halvera alla doser, och en del eteriska oljor ska helt undvikas av gravida. Följande ska helst undvikas helt eller användas med stor försiktighet, därför att de är livmodersammandragande, har hormonell effekt eller rent allmänt giftiga:

  • Gröna kryddoljor: Anis och stjärnanis, backtimjan och trädgårdstimjan, basilika, dragon, enbär och enbarr, fänkål, isop, malört, mejram, oregano, rosmarin, salvia.
  • Blom- och örtoljor: Angelika, geranium, blå och romersk kamomill, muskatellsalvia, rölleka.
  • Myntaoljor: Grönmynta, pepparmynta, pennyroyal, åkermynta (japansk pepparmynta).
  • Kryddoljor: Kanel, koriander, kryddnejlika, lagerblad, muskotnöt, svartpeppar.
  • Exotiska oljor: Atlasceder och virginiaceder, citronella, citrongräs, cypress, frankincense, galbanum, kajeput, kamfer, labdanum, liquidambar.
  • Under graviditetens första tre månader: ros.
  • Under graviditetens första fem månader: citronmeliss, myrra.
  • Under graviditetens första sju månader: jasmin.

 

Eteriska oljor Fanny och Ila

 

NÄSTA VECKAS AVSNITT

Nästa vecka pratar vi om Matprepp.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Följ oss på Instagram för massor av inspiration.

LÄMNA RECENSION I ITUNES

Här hittar du oss på iTunes!