Warning: A non-numeric value encountered in /home/carrotli/public_html/fannyochila.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

I dagens avsnitt inleder vi vår jakt på den bästa dieten. Eller finns det ens någon? Vi får se. Vi börjar avhandla LCHF. Tips, kom igång, tänk på blandas med egna erfarenheter och reflektioner. Tune in! Det blir kul.

Inlägget innehåller köplänkar till Clearlife

Lyssna på avsnittet!

VI HAR EN NY HUVUDSPONSOR!

Vi är mycket glada att presentera Clearlife som vår huvudsponsor. De säljer massor av härliga produkter för en god hälsa och en hållbar värld. För varje order som läggs planterar dem bland annat ett nytt träd.

Snart brandar Clearlife om till Glimja, mer info om detta kommer inom kort!

 

TIPS PÅ PRODUKTER

Missa inte veckans erbjudanden och kampanjer hos Clearlife 

Vi tänkte gå igenom olika sätt att äta och varför de kan funka för vissa och mindre bra för andra. Vi kommer att gå igenom en mängd olika kosthållningar framöver, exempelvis Paleo/AIP, carnivore, antiinflammatorisk kost, lågkaloridiet, vegansk kost med mera.

Många idag lever med övervikt och näringsbrist. Övervikten beror ofta på en obalanserad kost och näringsbristen på för liten mängd eller dålig variation av grönsaker, bär och nötter. Så där i stora drag. Och det är ofta då vi tycker vi blivit för tjocka eller om vi blivit sjuka som vi börjar fundera på maten och hur vi äter. Problemet är ofta att vi söker de snabba fixen som ska göra oss smala och lyckliga på kort tid och detta ger ofta en helt ny problematik.

 

Vi ändrar kosten från en obalanserad sammansättning till en annan. Och till en början kan det ge riktigt bra resultat, men så slutar den fungera och vi är tillbaka där vi började. Varför? Därför att vi äter för att få bort ett symptom, inte för att bli friska! Och dieterna finns i oändlighetens många variationer och det blir en stress när vi inte vet vilken vi ska välja.

 

Men det är faktiskt inte så himla krångligt. Om vi är i grunden friska, äter bra näringsrik och balanserad mat fungerar energiförbrukningen och fettförbränningen som den ska och kroppens självläkningsförmåga aktiveras och stärks. Vi tappar alltså övervikt och blir friska. För när kroppen helar sig helar den allt!

 

LCHF

LCHF står för Low Carb, High Fat, alltså kost med lite kolhydrater och mycket fett och allt fler vetenskapliga studier visar att LCHF ger bäst resultat när det gäller vikt- och blodsockerkontroll. När du äter socker och stärkelse ökar ditt blodsocker och kroppen måste producera insulin. Insulin tillverkas i bukspottskörteln och signalerar till kroppens muskler och fettvävnad att ta upp socker från blodet så blodsockernivån sjunker, samtidigt som det säger åt kroppen att lagra fett.

 

Om du undviker socker och stärkelserik mat får du inte dessa blodsockerberg- och dalbanor så då behöver kroppen inte heller tillverka så mycket fettlagrande insulin. LCHF gör istället så att din fettförbränning ökar och du blir mättare!

 

LCQF/LCHQ

Har du hört om LCQF då? Det står för Low Carb, Quality Fat! Ibland skriver man också om LCHQ, Low Carb, High Quality fat.

Det finns de som förespråkar en ”måttlig” lågkolhydratkost med runt 20% kolhydrater (jämfört med <10% i strikt LCHF) som inkluderar rotfrukter, måttliga mängder frukt och små mängder ris, quinoa och bulgur. Maten ska också vara av ”högsta kvalitet”, lagad på bra råvaror utan för mycket processning eller tillsatser.

Att äta mycket fett är inte bra om man äter dåligt fett med låga näringsvärden eller som är härskna eller består av transfetter. Lyssna gärna på vårt fetaste avsnitt, nummer 22.

 

För vem passar kosten? 

 

Vem bör inte äta LCHF och varför?

  • Har du problem att bryta ner fett i tarmen är det inte en bra idé.
  • Har du heller inte tilltro till metoden kommer det inte heller funka bra.
  • Du behöver kunskap!
  • Börja inte med saker som du inte förstår dig på. Att leva på smör, bacon, grädde och entrecote är inte hälsosamt. 
  • Vissa former av ätstörningar kan triggas av att hålla koll på mängden kolhydrater, satsa då istället på mer näring. 

 

Viktigt att tänka på

  • Börja i lagom takt. Byt inte man, börja träna och LCHF samtidigt. Det är sällan en bra kombination. 
  • Se över vad som är mest akut i ditt fall, äter du extrema mängder socker och bara halvfabrikat, sluta med godiset i steg 1, börja sedan laga mat. 
  • Att ändra sin kost är att ändra sin livsstil, ingen quick fix. 

 

Tips för att komma igång

 

NÄSTA VECKAS AVSNITT

Nästa vecka pratar vi om Eteriska oljor! 

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Följ oss på Instagram för massor av inspiration.

LÄMNA RECENSION I ITUNES

Här hittar du oss på iTunes!