Warning: A non-numeric value encountered in /home/carrotli/public_html/fannyochila.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

Visste du att färgpigmenten i maten, till exempel beta-karotenet som gör en morot orange, är väldigt kraftfulla antioxidanter? Men vilka andra känner vi till? Vit mat är t.ex. bra för lungor, gul för vävnad, orange är anti-inflammatorisk, röd är för blod, grön för lever och detox, svart för njurar, brunt för matsmältning, lila för nervsystem och blå för stamceller och märg. Och mycket annat så klart! I detta avsnitt diskuterar vi för vilka områden i kroppen de olika färgerna kan vara extra gynnsamma.

 

Lyssna på avsnittet!

 

Syntetiska färgämnen

Syntetiska färgämnen i våra fabricerade livsmedelsliknande produkter, såsom läsk, godis osv. 

De kan vara allergiframkallande, hormonstörande och azofärger kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration! Läs mer nedan:

 

Antioxidanter

Askorbinsyra (C-vitamin) är kanske den mest kända fullt vattenlösliga antioxidanten. Det måste intas regelbundet eftersom det inte lagras i kroppen. C-vitamin sönderdelas lätt genom oxidation varför uppvärmning och omrörning av drycker med C-vitamin bör undvikas.

Tokoferoler (E-vitaminer) har visat sig vara mest betydande för att stoppa lipidperoxidation. Alla åtta E-vitaminerna är fettlösliga och kräver C vitamin för att agera effektivt i blodfetter mot skadlig oxidation. Växter kan bilda tokoferoler som då finns i varierande halter i växtens fettinnehållande delar.

 

Polyfenoler

Det finns idag tusentals identifierade polyfenoler. Mest uppmärksammade är flavonoiderna, flavonoider har dock visat sig tveksamma som antioxidanter men tros ha en viktig funktion för cellsignalering. 

Men det finns även mängder av andra grupper av polyfenoler som kan vara av stor betydelse för vår hälsa:

 • Fenolsyror
 • Flavonoider
 • Antocyaniner
 • Quercetin
 • Katekiner Epigallokatekingallat (EGCG)
 • Tanniner
 • Isoflavoner och lignaner
 • Stillbener

 

Flavonoider

 

Flavonoider är en grupp kemiska föreningar som bland annat är verksamma som antioxidanter.

Exempel på flavonoider i mat gjord på växter är katechin och olika tanniner. Flavonoiden thearubigin ger svart te dess speciella smak. Flavoner är gula färgämnen och förekommer rikligt i våra växter samt i äggulan. Flavon ingår till stor del i riboflavin eller B2-vitamin. 

Många flavonoider är mycket instabila, de bryts ned vid produktion av livsmedel, pastörisering och förvaring.

Flavonoider (eller bioflavonoider) klassificeras som:

 • flavonoider, flavoner
 • isoflavonoider, isoflavoner
 • neoflavonoider

 

Flavonerna indelas i sin tur i fyra undergrupper:

Flavoner: Luteolin (selleri, grön paprika, kamomillte), Apigenin (persilja och selleri och används till färgning av ull), Tangeritin

Flavonoler: Quercetin (kapris, libbsticka, te, lök), Kaempferol, Myricetin, Fisetin, Isorhamnetin, Pachypodol, Rhamnazin

Flavanoner (basilika): Hesperetin , Naringenin, Eriodictyol, Homoeriodictyol

Flavanonoler: Taxifolin (eller dihydrokercetin), Dihydrokaempferol

 

Karotenoider

Karotenoider är fettlösliga antioxidanter vilket gör dem enklare att göra mätningar och studier på. I naturen finns ett stort antal karotenoider som har till uppgift att hjälpa växter att utnyttja solenergi. Frukt, bär och grönsaker är människans huvudkälla till karotenoider och höga halter finns i röda, gula, oranga frukter och bär men också i gröna bladgrönsaker.

 • Karotener
 • Alfakaroten
 • ß-karoten (betakaroten)
 • γ-karoten
 • Lykopen
 • Xantofyller
 • Astaxantin
 • Zeaxantin
 • Lutein

 

Karotenoider

Karotenoider är en grupp av organiska fettlösliga näringsämnen och färgämnen som naturligt förekommer i växter, vissa alger, svampar och bakterier. 

Karotenoidernas färger, som varierar från ljust gult till starkt orange och djuprött, beror på deras specifika struktur. 

Karotenoidmolekylerna har konjugerade dubbelbindningar, vilket innebär att varannan bindning mellan kolatomerna är enkel och varannan är dubbel vilket tillåter valenselektronerna att fritt färdas efter hela kedjans längd. Ju fler dubbelbindningar, det vill säga ju längre kedja, desto lägre delokaliserings- och excitationsenergi på grund av att den kinetiska energin minskar. Detta medför att molekylen absorberar ljus med lägre energi vilket motsvarar synligt ljus, och då främst blått ljus. Alltså: ju fler konjugerade dubbelbindningar desto rödare färg.

Det finns över 600 kända sorters karotenoider i naturen och de delas in i två huvudgrupper: karotener och xantofyller. Karotener är i allmänhet mera orange än de vanligen gulare xantofyllerna.

 

Xantofyller 

Karotenoider med molekyler som innehåller syre, exempelvis lutein och zeaxantin, kallas xantofyller.

Xantofyller är gula växtpigment

 

Beredning och tillagning

Karotenoider är känsliga för syre, värme och lågt pH. Samtidigt bidrar värmebehandling till nedbrytning av de protein-komplex karotenoiderna normalt är bundna i, vilket leder till förbättrad kemisk extraktionsförmåga, samt sannolikt också till en ökad biotillgänglighet.

Effekter av värmebehandling

Enligt spanska och amerikanska analyser påvisades i allmänhet högre karotenoid-värden i värmebehandlade livsmedel jämfört med i råa. Detta beror sannolikt på att karotenoiderna frigörs vid mild värmebehandling och att använda extraktionsmetoder varit ofullständiga för de råa produkterna. 

I gruppen gröna grönsaker (kronärtskockor, brysselkål, gröna bönor, sparris, rödbetsblast, grön paprika och spenat) i den spanska undersökningen var värdet för β-karoten i genomsnitt 41 % högre i kokta än i råa livsmedel, med en variation från 24 % (rödbetsblast) till 110 % (brysselkål).

Lutein-värdet i samma livsmedel var mellan 10 % (grön paprika) och 153 % (brysselkål) högre, i genomsnitt 53 %.

FÄRGERNA I MATEN

Vitt / färglös

Enklaste molekylära strukturen. Stöder lungor och immunsystem, enzymfunktion, tabula rasa, source energy.Allicin finns i lök och vitlök och är mycket hjälpsamma för att stödja hjärta och kolesterolhälsan.  Livsmedel i den vita färgskalan stöder lungorna, speciellt vid kallt och fuktigt väder, enzymfunktionen och upprätthåller frisk benmetabolism. 

 

Grönt

Neutraliserare, deodoriserare, detoxande, leverrenande. Klorofyll är det viktigaste detoxande ämnet, tungmetaller, deodoriserande, och ett av de viktigaste renande och blodbyggande ämnena. Vi behöver klorofyll för att hjälpa kroppen rena sig från avgaser, rena matsmältningssytemet osv. Klorofyll har visat sig kunna minska oxidativ stress och kan binda farliga oxiderande ämnen. Klorofyll ger växter deras gröna färg och spelar en avgörande roll i fotosyntesen. Typ A och B finns hos gröna växter, typ C hos brunalger och typ D hos rödalger.

 

Gult

Bygger och reparerar vävnad, utvecklar immunsystemet Gult handlar om glädje och lycka. Livsmedel i den orange och gula färgskala stödjer vävnaders tillväxt och reparation samt lungorna. Glädjens färg och den enklaste färgen för naturen att producera.

Orange

Orange handlar om glädje i rörelse, antiinflammatorisk effekt och ögonhälsa.

Rött

Blodbyggande, stärker hjärtat, volatil (“kan bli för mycket av det goda”) Rött handlar om eld, blod och energi. Livsmedel i den röda färgskalan stöder hälsan bygger blodet och stöder hjärtat och blodkärlsystemet, prostatan och DNA-hälsan. 

https://www.youtube.com/watch?v=Y0Oj5Qb7xPs

 

Lila

Skydd för det centrala nervsystemet, tarmnervsystemet, hjärnan och näring åt ögonen.  Grönsaker och frukter i de blå stöder benmärgen och de lila färgerna skyddar centrala och perifera nervsystemet samt mage-tarmnervsystemet.

 

Svart

Jing (primordial lifeforce essence), longevity, märg, njurar.

 

Brun

Tarmar, matsmältningssystem.

 

Svart

Livsmedel i den svarta färgskalan stödjer hälsan för njurar och hjärtkärl samt förlänger våra liv (Jing). Mest sällsynta färgen i naturen.

Blå

Kreativitet, stamceller, benmärg, hals och sköldkörtel.

 

Sammanfattning

Antioxidanter samverkar! Den sammanlagda effekten blir större än effekten från var och en av dem.

Ät en regnbåge varje dag! Använd vår hashtagg #flowerpowerplate

 

NÄSTA VECKAS AVSNITT

Det blir en överraskning!

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Följ oss på Instagram för massor av inspiration.

LÄMNA RECENSION I ITUNES

Här hittar du oss på iTunes!