Warning: A non-numeric value encountered in /home/carrotli/public_html/fannyochila.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

I detta avsnitt pratar vi om olika typer av akne, bad de beror på och hur du kan lindra och bli av med akne. Akne kan delas in i kategorierna akne vulgaris (ungdomsakne) och akne tarda (vuxenakne). Vuxenakne kan man drabbas av oavsett om man haft ungdomsakne eller inte. 

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore 

Lyssna på avsnittet!

 

TIPS PÅ PRODUKTER

Missa inte veckans erbjudanden och kampanjer hos Bodystore Dessa produkter tycker vi är extra toppen den här veckan:

 

Sammanfattande tips/lista

 1. Vad är akne?
 2. Orsaker
 3. Kost
 4. Hygien och produkter
 5. Behandling
 6. Näring
 7. Lista med sammanfattande tips

 

Vad är akne?

Akne kan delas in i kategorierna akne vulgaris (ungdomsakne) och akne tarda (vuxenakne).

Tonårsakne

Akne börjar oftast under puberteten när androgener, könshormoner, börjar produceras och stimulerar talgkörtlarna till att producera mer talg än nödvändigt. Det beror alltså inte på att huden är oren och försöker man tvätta huden överdrivet med tvål och vatten torkas huden ut och blir torr och irriterad. Genom att använda rätt hudvårdsprodukter återskapas hudens naturliga balans och håller aknen under kontroll.

Vuxenakne

Akne hos vuxna är vanligt och kan variera från att man får finnar då och då till att ha ett konstant problem. 

Syns ofta på hakan och runt käken – hos kvinnor vanligen är ett tecken på hormonella förändringar. Många kvinnor kan fortsätta att få akne tillfälligt före och under mens långt upp i vuxen ålder.

Anledningen till vuxenakne är svårbedömd men kan uppstå vid livsstilsförändringar, stress, solljus, årstider, klimat, kosmetika, graviditet, menstruation med mera.

 

Cystisk akne

Cystisk akne är en grövre form som innebär cystor mellan hudlagren som kan ge upphov till bölder och ärr. I många fall kan akne vulgaris och akne tarda behandlas med professionell hudvård, däremot kräver cystisk akne ofta medicinsk behandling.

Kännetecken

 • Finnar
 • Inflammerade hårsäckar och talgkörtlar
 • Svarta och vita pormaskar
 • Knottror
 • Kvisslor
 • Röda variga bölder
 • Större inflammationer under huden
 • Ärrig hud
 • Papler/pustler (röda, gula finnar)

 

Områden

 • Ansikte
 • Bröst
 • Rygg
 • Övrigt

Akne är ett mycket vanligt hudproblem som oftast förekommer i ansiktet, på bröstet, ryggen eller axlarna, på grund av en ökad talgproduktion i dessa områden. 

 

Orsaker

Ett överskott av talg tillsammans med otillräcklig exfoliering av gamla hudceller gör att det kan bildas en propp i hårsäcken och en pormask uppstår. Det blir trångt eller stopp i hårsäckens mynning, så talget börjar då samla sig nere i hårsäcken, vilket gör att det snart härsknar och bakterierna hittar hit, (propionibacterium acnes) bakterien.

Dessa bakterier omvandlar det bra fettet, som ska smörja och skydda huden till en mer aggressiv fettsyra, som börjar irritera och skada huden. Huden försvarar sig mot detta genom att skapa en inflammation i huden, en finne. I vissa fall bildas det bara en öppen pormask, som låter talgen läcka ut. I andra fall kan hårsäcken brista inåt och acnebölder kan uppstå. Dessa inflammationer kan bli mycket djupa, vilket kan leda till cystor.

 

Hidradenitis suppurativa (akne inversa)

HS är en inflammatorisk hudsjukdom som kännetecknas av inflammation i huden och att det ofta uppstår smärtsamma knölar, sår och varbölder och så kallade fistlar (gångar) i huden. 

Besvären kan vara milda till svåra och kan gå i perioder. Andra får svårare besvär med till exempel ärrbildning, fistlar och återkommande vätskefyllda bölder. Symtomen uppkommer främst i hudområden som har en viss typ av svettkörtlar, apokrina körtlar. Dessa återfinns framförallt i armhålorna, ljumskarna, underlivet och på bröstet, men även på skinkorna, under brösten och på lårens insidor. 

Drabbar omkring en procent av befolkningen. Det är viktigt att man får en diagnos så tidigt som möjligt. Exakta orsaken till varför sjukdomen uppstår är i dagsläget okänd men man misstänker att det rör sig om ett samspel mellan tilltäppning av hårfolliken (som omger hårroten), bakteriell flora och inflammation i huden. 

Kvinnor löper högre risk att utveckla sjukdomen än män och i cirka 30 % av fallen kan det föreligga en ärftlig komponent. Hos kvinnor debuterar sjukdomen ofta i samband med puberteten och förbättras i samband med menopausen vilket talar för hormonellt samband.

HS kan ha samband och/eller kopplingar till andra sjukdomar som tarmsjukdom, pilonidalcysta och akne. Sjukdomen är inte kopplad till bristande hygien men man vet att övervikt och rökning försämrar för patienten. Lokal läkemedelsbehandling är vanligtvis applicering av lokala läkemedel (till exempel antibiotikum) direkt på huden den första behandlingen vid hidradenitis suppurativa.

Systematisk läkemedelsbehandling 
Injektioner eller tabletter, exempelvis kombination av antibiotika. Man kan även ge biologisk behandling i form av antikroppar via injektioner. 

Kirurgisk behandling 
Kirurgi används både om det rör sig om enstaka, begränsade, områden eller spridda medan laserkirurgi enbart används om behandlingen gäller ett ställe. Att välja kläder som inte är så åtsittande utan andas kan vara skönt under ett skov då huden på de drabbade områdena ofta är irriterad och ömmande. 

 

Liknar akne

Vissa hudåkommor kan likna akne.

ROSACEA
Vanligast hos kvinnor. Framför allt en rodnad centralt i ansiktet, över näsa, kinder och mellan ögonbrynen. Blir ofta försämrat av alkohol, stark mat, värme eller kyla. Man har ibland en brännande känsla över utslagen och ibland även ögoninflammation.

PERIORAL DERMATIT
Vanligast hos kvinnor. De små utslagen sitter runt munnen, men det är alltid en liten zon alldeles intill läpprödan som inte är drabbad. Utslagen kliar inte.

SEBORROISKT EKSEM
Detta ses främst som en fet fjällning runt näsvingar och i hårbotten. Ofta med klåda och rodnad över områdena. Inga upphöjda finnar ses.

Kost

Kostens roll i akne är omdiskuterad. Viss kost kan ge upphov till akne, detta är dock väldigt individuellt. Stora studier visar att det kan finnas ett samband mellan intag av mejeriprodukter och akne. Studierna går isär vad det gäller effekten av choklad, socker och produkter med högt glykemiskt index.  Förmodligen skiljer sig kostens betydelse mellan individer och det bästa är att prova sig fram och se om det är något som påverkar aknen för just dig. Om du tycker att något du äter förbättrar eller försämrar din akne, ska du lita på det.

 

Tillskott mot akne

Vitaminer: A, betakaroten, B-komplex, B6, lecitin, C, E.
Mineral: Zn, Se, Cr.
Fettsyror: GLA, EPA/DHA, linfröolja.
Övrigt: probiotika, klorofyll.

Besök alltid en näringsterapeut som kan ge rätt dosering, sammansättning och säkerställer att det inte krockar med eventuella läkemedel! Terapeutiska doseringar ges endast under en begränsad tid! ‘uppföljning viktigt!

 

 

Lista med tips

 • Undvik de tre vita gifterna: mejeriprodukter, spannmål och socker. Alla dessa göder inflammationer!
 • Kläm inte finnar
 • Gå till en expert på akne och hudvård 
 • Gör ansiktsmask av honung som är rengörande för huden! Den mjukgör och renar på djupet samtidigt som den är läkande och smärtlindrande. Den tar också bort döda hudceller.
 • Undvik allt som innehåller mineraloljor (vaselin, paraffin) och parfymer. Använd istället kallpressade, ekologiska, vegetabiliska oljor.
 • Renglingsrutin 2 ggr om dagen
 • Låt inte prickar på kroppen styra ditt liv eller den du vill vara. Livet är för kort för att begränsas av något sådant. 

 

NÄSTA VECKAS AVSNITT

Vi tar upp det mycket efterfrågade ämnet Plast och plastbantning.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Följ oss på Instagram för massor av inspiration.

LÄMNA RECENSION I ITUNES

Här hittar du oss på iTunes!