Warning: A non-numeric value encountered in /home/carrotli/public_html/fannyochila.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

Har du ätit en påse nötter och efteråt känt en tung klump magen som inte riktigt vill släppa? Det är inte på grund av dåligt matsmältningssystem, utan det är på grund av de skyddsämnen som finns naturligt i nötterna. Men det problemet kan vi fixa ganska enkelt. Ska man aktivera allt, och i så fall hur gör man? Allt det här besvaras i veckans avsnitt!

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore 

Lyssna på avsnittet!

TIPS PÅ PRODUKTER

Missa inte veckans erbjudanden och kampanjer hos Bodystore Den här veckan är det 25% på utvalda frön och nötter. De här produkterna tycker vi är extra toppen den här veckan:

 

 

Sammanfattande lista

 

 1. Varför blötlägga?
 2. Vad är antinutrienter?
 3. Aktivera frön och nötter
 4. Nötiga fakta om nötter
 5. Blötlägga/aktivera spannmål, gryn

 

 

ANTINUTRIENTER

Alla växter har olika skyddsmekanismer för att inte bli uppätna. Kaktusen har till exempel sina taggar. Nötter och frön har så kallade antinutrienter. En antinutrient är den raka motsatsen till näring. Man kan enkelt förklara det som att kroppen inte kan tillgodogöra sig näringen i råvaran som konsumeras. Antinutrienter finns i stort sätt allt vi äter men i olika mängd.

I nötter finns antinutrienter som fungerar som enzymhämmare eller enzymblockerare. De finns främst i skalet och de ställer till det genom att hämma enzymerna i magen som ska bryta ner maten. Då blir matsmältningsprocessen långsammare och mera obehaglig, helt enkelt för att vi inte ska vilja äta dem.

Lektiner är ett protein som återfinns hos nästan alla organismer, men fungerar som en försvarsmekanism hos växter. Lektiner bryts inte ner av kroppen, vilket gör att de kan binda sig till cellerna i tarmen och orsaka skada. När lektinerna binder till tarmcellerna skadar de små håren som kallas villi, som ansvarar för upptagningen av näring från maten som bryts ner. Lektiner kan därmed orsaka näringsbrist samt läckande tarm, IBS, Chrons, fibromyalgi, artrit och så vidare.

Nötter innehåller också fytinsyra som fungerar som ett naturligt inbyggt försvarssystem för att de inte ska förstöras innan de kommer ner i jorden och ska börja gro.

Men nötter och frön innehåller också en massa nyttiga mikronäringsämnen såsom mineraler, vitaminer och antioxidanter, som är bra för oss. Dessutom innehåller de makronäringsämnen såsom nyttiga fetter och protein.

 

Aktivera dina frön och nötter

Det finns ett enkelt trick som gör att vi får bort de mesta av antinutrienterna i nötterna så att vi kan komma åt näringen utan större problem. Genom att blötlägga nötter och frön innan man konsumerar dem, kan man få bort en stor del av dessa antinutrienter och göra dem mera lättsmälta och näringen mera tillgänglig. Men bara rent vattnet i sig tar bort ganska lite.

Vi kan få bort mycket mera genom att tillsätta lite salt i blötläggningsvattnet.

En blötläggning imiterar naturens eget system. När vi blötlägger nötter och frön så lurar vi dem att de hamnat i jorden och det är dags att öppna upp sig och börja gro. Antinutrienterna bryts då ned och näringsämnen aktiveras.

 

Gör såhär

 1. Skölj nötterna.
 2. Sätt nötterna i en glasburk så att de fyller burken till hälften eller två tredjedelar.
 3. Fyll hela burken med rumstempererat filtrerat vatten.
 4. Tillsätt två teskedar havssalt per liter.
 5. Sätt på ett löst lock eller täck öppningen med en tygbit och knyt runt ett band.
 6. Ställ på ett fat eller en bricka i rumstemperatur. Undvik direkt solljus.
 7. Låt stå över natten eller i cirka 8 timmar.
 8. Sila av vattnet och skölj nötterna med rent vatten.

 

Du kan se att nötterna svällt upp och blivit större. Ibland rinner lite av vattnet över kanten därför är det bra med en bricka under.

 

Aktiverade frön

Här ser du blötlagda valnötter och pumpafrön.

Aktivera säd och baljväxter

SÄD

Antinutrinten i säd är främst fytinsyra. Fytinsyra är sädens naturliga försvar som finns främst i ytterskalet på obehandlade sädesslag, ris, nötter och bönor. Den fungerar som sagt som ett skydd för växterna, bland annat mot skadedjur och för att säden inte ska gro för tidigt eller mögla. 

Fytinsyra är en organisk fosforförening och är spannmålets, fröernas, nötternas och baljväxternas källa till fosfor, en näringsbuffert för att komma igång och gro. En stor del av fosforn är bundet till fytat, som är ett salt av fytinsyra och som gärna binder sig med mineraler. Enzymet fytas aktiveras under groddning och bryter ner fytatet, vilket frigör fosforn.

Gör såhär

Blötlägg hel säd i vatten med vinäger. Förslag på mått är 3 dl säd, 3 dl rent vatten så de är ordentligt täckta och 2 matskedar raw äppelcidervinäger eller färsk lime- eller citronjuice.

Det sura bryter ner fytinsyran i säden. Blötläggningen görs i ca 12 timmar för de flesta säd.

Undantag

 • Råris – blötlägg i minst 24 timmar
 • Hirs och quinoa – blötlägg i 6-12 timmar
 • Nakenhavre och helhavre – rosta först i torr stekpanna och blötlägg sen som vanligt.

 

Ett säd är dock unikt: bovete, som egentligen är en ört, inget spannmål. Bovete innehåller ett potentiellt allergiframkallande ämnet fagopyrin. Bovetet rostas därför först i gjutjärnspanna och sköljs sen med kokhett vatten i cirka 10 sekunder. Man kan se att vattnet färgas rödlila av fagopyrinet. När vattnet är klart kokas bovetet som vanligt i nytt, rent vatten i 15-20 minuter.

 

Aktivera baljväxter

Antinutrienterna i bönor och baljväxter är främst lektiner och saponiner (bitterämnen), men även fytinsyra. Dessa är växternas naturliga skydd mot skadedjur, mögel och andra hot i naturen.  När dessa blötläggs, kan vattnet bli mjöligt och bilda skum på ytan av saponinerna. En anledning till att man lätt blir gasig av baljväxter är att de innehåller oligosackarider, som en form av kolhydratbindningar inte bryts ner utan fortsätter ner i tjocktarmen och skapar gaser. Genom att blötlägga och koka bönor, baljväxter och linser optimeras näringsintaget. Bönor på burk är inte blötlagda innan de kokas, dessutom har de ofta ett högre GI-värde än om du kokar dem själv.

Gör såhär

Blötlägg bönorna/ärterna/linserna i varmt vatten med vinäger eller färsk lime- eller citronjuice, antalet timmar står nästan alltid på alla förpackningar.

Läs mer om blötläggning av frön/nötter samt säd och baljväxterMorotsliv.com och på lesscarbs.se.

NÄSTA VECKAS AVSNITT

Vi tar upp fenomenet kapselgarderoben, äntligen tycker vi!

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Följ oss på Instagram för massor av inspiration.

LÄMNA RECENSION I ITUNES

Här hittar du oss på iTunes!