Warning: A non-numeric value encountered in /home/carrotli/public_html/fannyochila.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

Detta är ett efterfrågat ämne och vi har olika relation till alkohol. Vi tipsar om hur du dricker sunt, bättre alternativ, alkoholfria alternativ och mycket annat! 

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore

Vi vill inleda med att tipsa om att Bodystore börjat sin stora sommarrea, ta gärna en titt där!

Det vi pratar om i veckans podd

 1. Vår relation till alkohol
 2. Vad händer i kroppen när man dricker alkohol
 3. Alkohol och barn, alkoholism
 4. Olika typer av alkohol, tillverkningssätt, wiskey, likör, champange osv, hur skiljer de sig åt?
 5. Alkohol ut ett läkande perspektiv
 6. Hur dricker du för att motverka baksmälla?
 7. Hur botar man baksmälla om det sker?
 8. Alkoholfria alternativ

 

Relationen till alkohol

 

Vi svenskar dricker oftare, vi dricker mer vin men mindre sprit och öl.

 • 9/10 vuxna dricker alkohol i Sverige
 • 1 000 000 har problem med alkohol!
 • 700 000 ligger i riskzon för alkoholism
 • 300 000 människor har alkoholism varav vården känner till max 100 000

Varje år dör mellan 5 000 och 7 000 svenskar av sjukdomar eller skador som är kopplade till alkohol. Och du behöver inte vara alkoholberoende för att råka ut för en alkoholrelaterad sjukdom; även måttlighetsdrickare drabbas.

Maxgräns: 14 glas vin för män och 9 glas vin för kvinnor i veckan. (15-18 cl glas)

Känn efter hur det påverkar ditt beteende. Kan du göra det du planerat nästa dag? Tappar du kontrollen? Blir det mer än planerat?

 

Vad händer i kroppen när man dricker alkohol

Alkohol påverkar kroppen på många olika sätt. Den hamnar först i magen och genom magsäckens slemhinna tas cirka hälften av alkoholen upp och förs ut i blodet. Då slemhinnan blir retad av alkoholen och producerar mer magsyra så är det skonsammare om man har mat i magen innan man dricker alkohol.

Lyssna vidare i podden!

Alkoholen når alla organ och påverkar i stort sett hela kroppen, både in- och utsidan. Enligt världshälsoorganisationen, WHO, finns det mer än 60 sjukdomar som har sitt samband med hög alkoholkonsumtion.

Cancer

Alkohol ökar risken för cancer i flera organ. Klara samband finns till cancer i mun och svalg, levercancer, bröstcancer och tjocktarmscancer. För kvinnor under 50 år är det extra farligt att dricka ofta, då det har visat sig att även små mängder alkohol varje dag ökar risken för bröstcancer.

Hjärnan

Redan små mängder alkohol gör att du får sämre omdöme, tankeförmåga, minne och reaktionsförmåga. Du sover sämre och känslorna påverkas. Vid mycket hög och långvarig konsumtion krymper hjärnan och du kan drabbas av epileptiska anfall, demens eller andra hjärnsjukdomar.

Hjärtat och kärlen

Lågt till måttligt alkoholintag har inga uppenbart skadliga effekter på hjärta och kärl. Att dricka stora mängder alkohol medför dock alltid risk för skador. Pulsen och blodtrycket ökar när du dricker alkohol. Risken för hjärtarytmier av olika slag ökar, exempelvis förmaksflimmer. Att alkohol skulle förebygga kranskärlssjukdomar är en vanlig missuppfattning som det saknas vetenskapliga bevis för.

Graviditet

Fertiliteten – både hos kvinnor och hos män – minskar vid hög alkoholkonsumtion. Är du kvinna och är gravid eller planerar att bli det, gör du bäst i att avstå helt från alkohol, då det inte finns någon säker gräns för alkoholkonsumtion under graviditet utan att riskera fosterskador. Forskare har visat att fostret påverkas av att modern dricker alkohol under alla delar av graviditeten, men särskilt i den första fasen – även innan hon säkert vet att hon är gravid. Fostrets hjärna förefaller vara särskilt känslig för berusningsdrickande.

Levern

Alkohol ökar risken för levercancer och är en vanlig orsak till fettlever, hepatit och skrumplever.

Depression och självmord

Risken att drabbas av depressionssjukdomar ökar starkt vid hög alkoholkonsumtion. Hälften av alla självmord i Sverige är alkoholrelaterade.

Huden

Hög alkoholkonsumtion ökar risken för psoriasis, eksem och andra hudbesvär.

Magen

Hög alkoholkonsumtion ökar risken för magkatarr och sur mage.

Skelettet

Hög alkoholkonsumtion ökar risken för benskörhet och gikt.

Blodet

Alkoholen hämmar benmärgens förmåga att bilda blodkroppar och kan leda till blodbrist.

Infektioner

Genom alkoholens effekt på benmärgen påverkas de vita blodkroppar som ska skydda kroppen från infektioner. Detta leder till fler infektioner, exempelvis upprepade och långdragna förkylningar.

Olyckor

Varje år dör ca 3000 personer i olyckor i Sverige. I ungefär en tredjedel av dem finns alkohol med i bilden. Personer som i vanliga fall är låg- eller måttlighetsdrickare, men då och då dricker sig berusade, står för en stor del av olyckorna.

Tobak och alkohol

Olika droger samverkar, till exempel påverkar alkohol och nikotin samma belöningssystem i kroppen. Nikotin tycks dessutom öka känsligheten för alkohol. För den som vill ändra sina alkoholvanor kan det därför vara en fördel att samtidigt sluta röka eller snusa. På samma sätt kan det vara lättare att sluta med tobak om man samtidigt minskar ner eller slutar dricka alkohol.

 

Alkohol och träning

Finns massor av bra och nyttig info på Systembolagets hemsida! Kolla här

 

 

Alkohol och barn, alkoholism

 

Alkoholism, eller kroniskt alkoholberoende, är en sjukdom som drabbar cirka 10 % av befolkningen. Den påverkar oss mentalt, fysiskt och själsligt.  Alkoholism gör att man inte kan bestämma när man ska dricka eller hur mycket. Och en akoholist reagerar helt annorulnda på alkohol än du och jag.

Barn ska inte behöva växa upp med fulla föräldrar! Ju mer det dricks hemma desto större problem senare i livet i alkohol, säger statistiken. 

Är du i riskzonen, kolla denna hemsida!

 

Tillsatsämnen i alkohol

Här finns listan från Alko med tillsatser i alkohol:

https://www.alko.fi/INTERSHOP/static/WFS/Alko-OnlineShop-Site/-/Alko-OnlineShop/sv_SE/pdf_t/Esitteet/SV_Lisa-ja%20vierasaineet_esite.pdf

Märkningar på alkohol och vin

Ekologiskt

För att en alkoholdryck ska få en märkning att den tillverkats med ekologiska metoder måste minst 95 procent av alla råvaror av jordbruksursprung i drycken vara ekologiskt producerade och i produktbeskrivningen ska finnas information om vilka ingredienser som är ekologiska och från vilket land de kommer.

Naturviner

Alla naturviner är ekologiska, men alla ekologiska viner är inte naturviner.Naturviner odlas och produceras med naturenliga metoder utan syntetiska kemikalier. Naturviner klarnas eller filtreras inte och moderna vintillverkningsmetoder används inte heller.

 

Biodynamiskt

Biodynamiska produktionsmetoder är en riktning och filosofi som följer naturenliga produktionsmetoder. Vid biodynamiska produktionsmetoder odlas växter med hänsyn till naturens olika rytmer och på naturens villkor. På växter används inte några syntetiska bekämpningsmedel utan jordmånen förbättras med växtextrakt.

 

Veganskt

Vid tillverkning av veganska produkter har inte använts några animaliska substanser. Exempelvis vid klarning av vin används normalt höns- och mjölkproteiner, men vid klarning av veganska viner används vid behov växtbaserade proteinsubstanser.

 

Alkohol ut ett läkande perspektiv

Att leva helt alkoholfritt är omöjligt. Sockerarter jäses ständigt till alkohol som en del av ämnesomsättningen i växter, livsmedel och människor. I maten finns det särskilt i sådant som är jäst (fil, yoghurt och kefir upp till 2 %, vinäger upp till 0,2 %, mjölksyrejästa grönsaker, jäst bröd) eller kan börja jäsa (frukter och bär).

Jäsning kan ge vätskor med upp till 18 % alkohol. Genom att destillera dem kan man få 30-60 %. Länge gjorde apoteken sin starksprit själva genom att destillera druvvin till t. ex. vinsprit (Spiritus vini) Genom upprepade destilleringar kan man nå upp till 97 %. För 100 % krävs tillsatser av t. ex. klorkalcium eller bensen under processen (absolutering).

Förr var starkspriten ett vanligt lösningsmedel för att få ut aktiva ämnen ur växter som skulle användas som medicin. Snapsen började som medicin särskilt för matsmältningen och kan göras i otaliga varianter Idag rekommenderas små mängder alkohol som kärlutvidgande medel.

Hudläkemedel

Alkohol över 50 % stark verkar lokalt lindrigt smärtstillande, irriterande och kylande, sammandragande och uttorkande.

 

15 tips för att slippa baksmälla/krapula

 1. Välj alkoholfritt! Om du inte vill göra det så har vi 14 andra tips:
 2. Välj alkoholsorter med färre toxiner som kan bidra till baksmälla.
 3. Drick ljust. Ju mörkare dryck är desto värre baksmälla ger den ofta. 
 4. Skippa bubblorna. Bubblorna kan nämligen göra att alkoholen absorberas/tas upp snabbare.
 5. Din kropp behöver vätska för att kunna göra sig av med toxiner så drick varannan vatten.
 6. Ta 500 mg C-vitamin mellan varje drink.
 7. Ta Glutation före och efter du druckit.
 8. Ta B1, alfaliponsyra och NAC före och efter du druckit.
 9. Ta 4 eller fler kolpiller innan du går och lägger dig.
 10. Ät kalium dagen efter. När vi är uttorkade förlorar vi inte bara vatten utan även elektrolyter. Vi kan få elektrolyterna tillbaka genom att äta kaliumrik mat som bananer eller spenat.
 11. Ta en multivitamin. Drickande minskar näringsämnen i kroppen, däribland vitamin B12 och folat/folsyra. Därför är det en god idé att ta multivitamin efter en blöt kväll ute, för att fylla på vad du har förlorat.
 12. Ät ordentligt innan du börjar dricka! Att dricka alkohol på fastande mage gör att alkoholen absorberas snabbare. Ät gärna ett kolhydratrikt, mål mat. Alkohol kan också öka utsöndringen av magsyra, vilket kan göra att vi känner oss illamående.
 13. Tänk klass och kvalitet. Dyrare dryck tenderar att innehålla färre utfyllnads-congener.
 14. Småät inlagd gurka. Inlagd gurka innehåller nämligen vinäger, vatten — och natrium, en elektrolyt vi förlorar efter överdrivet drickande. Det finns faktiskt de som faktiskt shottar ättikslag för att lindra baksmällan. Men vi överlåter det beslutet till dig.
 15. Äggröra. Ägg innehåller taurin, som har visat sig kunna reversera leverskador orsakade av tungt drickande[5]. Rör gärna ihop äggen med mycket grönsaker för att addera även lite antioxidanter.
 16. Drick ingefärste. För att lugna magen kan du brygga en kopp varmt ingefärste. Ingefära har nämligen visat sig kunna hjälpa vid illamående.
 17. Se till att få frisk luft. Syre ökar den hastighet med vilken alkoholtoxiner bryts ner, så går ut och få lite motion — och det kan även frigöra endorfiner nog att minska bakfyllekänslan ytterligare något.

 

Alkoholfria alternativ (drinkar)

 

 

12 tips för att stärka ditt immunsystem