Warning: A non-numeric value encountered in /home/carrotli/public_html/fannyochila.com/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5467

Vi berättar vad nyttoodling är, vilka örter du kan odla och föröka hemma, vilka växter du bör placera i olika rum, vi är oense om växternas snygghet (eller fulhet), vi pratar näring, snackar Nasa och mycket mer! Hoppas du gillar detta ämne lika mycket som vi!

Vi tror inte att vi någonsin varit såhär o-överens, men det är helt okej. Ibland kan vi inte alltid tycka lika. Däremot tycker vi alltid om varandra, och vi älskar blommor/växter, det gör oss lyckliga, glada och varma inombords!

Inlägget innehåller köplänkar till Bodystore, Granngården och Odla.nu

 

MÅNADENS SPONSOR: GASTROFY

Vi är mycket glada att Gastrofy sponsrar vår podd denna månad. I veckans avsnitt pratar vi mer om vardagsmatpusslet, hur du optimerar med matlådor och sammanfattar Ilas upplevelser av att beställa. Vi pratar miljöaspekter, smidighet och mycket mer.

Gastrofy är Sveriges första recpetmathandel. Det betyder att du handlar din mat utifrån recept som du själv väljer baserat på din och din familjs preferenser, förutsättningar och önskemål. Du kan enkelt plocka bort och lägga till varor och köpa annat du behöver, exempelvis kaffe, diskmedel och toalettpapper.

Avsnitt 22

 

Ämnen vi pratar om i podden

 • Kryddor/örter att odla i köket/hemmet
 • Regrow – saker du trodde du skulle slänga som du istället kan odla och äta, Fanny har ett inlägg du kan läsa om detta här!
 • Hydroponisk odling – Du odlar i en låda utan jord! Här hittar du ett startkit
 • Näring och gödsel, några tips vi har är guldvatten, nässelvatten, kaffesump, hönsgödsel, kompost
 • Vi berättar också om hur du kan kompostera hemma, under köksbänken, vi kommer att testa denna inomhuskompost från Granngården. Du behöver även komposttrö, för att enkelt ta bort lukt.
 • Vill du lära dig att odla tomater (eller physalis) från skiva, läs dessa inlägg hos lesscarbs.

Vi hittade denna video som visar lite snabbt och enkelt det går till!

 

Ekologisk Stadsodling

 

Avsnitt 23

Ohyra

 • Sorgflugor gillar fuktig jord. Låt torka upp mellan bevattning. Strö finsand, leca eller pinjebark
 • Tripps gillar torrt och blanden torkar upp. Spraya på bladen och öka luftfuktigheten
 • Kläm ihjäl flugorna, det är ju lite jobbigt, men funkar
 • Spraya bladen med såpavatten 1 g i veckan

Ätbara blommor

Här finns massor av tips på ätbara blommor! Vi har hämtat informationen från Fanny och Martinas bok, Giftfri, ett rent liv utan tillsatser. Du kan köpa ett signerat exemplar här!

 • Maskros rik på C och A vitamin och flera mineraler.
 • Rölleka drar ihop blodkärlen och minskar feber och förkylningssymptom.
 • Kungsljus – stärker andningsorganen, lindra smärta, huvudvärk och ger ro
 • Isop – lindrar luftvägsbesvär och lugnar mage och tjocktarm
 • Blomsterkrasse – innehåller naturliga antibiotiska egenskaper
 • Kaprifol – lindrar luftvägsbesvär och lugnar mage och tjocktarm
 • Pensée – har antiinflammatoriska egenskaper och är bra för andningsorganen.
 • Kamomill – lindrar stress.
 • Fläder – hjälper matsmältningen, minskar feber och stimulera immunförsvaret.
 • Viol – antiinflammatoriska egenskaper och är bra för andningsorganen
 • Rödklöver – renar blodet.
 • Rosor – rik på C-vitamin.
 • Ringblomma – rik på C-vitamin, hjälper matsmältningen, minskar feber och stimulerar immunförsvaret.
 • Lavendel – lindrar stress.

Avsnitt 23

Blommor för hudvård

Här kommer några tips för dig som vill använda blommor för hudvård.

 1. Ringblomma (torr och känslig hud)
 2. Maskros (lugnande, svalkande och antiseptisk, idealiskt för mogen hy och rynkor)
 3. Lavendel (antiseptiskt, sammandragande och balanserande)
 4. Salvia (bakteriedödande, bra mot akne, grova porer, hormonella besvär men är även bra för de som lider av dålig matsmältning, huvudvärk, blödande tandkött och halsont. Hudvård med salvia är även den idealisk för oren hy.)
 5. Läkemalva ( bland de äldsta hudvårdsblommorna av alla. Enda sedan 700-talet har läkemalva används som både läkeväxt och som skönhetsmedel. Namnet kommer från det grekiska ordet ”malakhe” som betyder ”göra mjuk” vilket också är den främsta egenskapen blomman har på huden. Det är främst blommans geléaktiga vätska man använder för att behandla inflammationer i huden och för att göra huden mjukare och slätare.)

Grodda och skotta!

Avsnitt 23

Inomhusväxter/krukväxter

Krukväxter kan filtrera inomhusluften genom att avlägsna gifter och partiklar samtidigt som de kan ta upp koldioxid ur luften nattetid och återfukta den. Det finns också teorier om att de kan ge ett visst skydd mot elektromagnetisk strålning.

NASA-tester har t.ex. visat att rymdfarkoster som packas med växter visade betydligt bättre luft.

Ibland kan du behöva tilläggsbelysning, här finns flera varianter.

Avsnitt 23

Svärmorstunga – passar utmärkt för sovrummet
Svärmorstunga är vanlig planta man hittar i många hem. Den är både extremt lättskött och nyttig ur hälsosynpunkt. Den konverterar koldioxid till syre nattetid, vilket gör den till den perfekta sovrumsplantan. Vi behöver 6-8 st plantor per person. Den renar dessutom luften från bensen, formaldehyd och trikloretylen. Plantan står gärna ljust och även i direkt solljus, men klarar också mörkare platser. Vattnas högst en gång i veckan, och glöm gärna bort den och häll på ordentligt när du väl kommer ihåg.

Det finns olika varianter av svärmorstunga, med helgröna eller brokiga blad. Så småningom blir plantan stor och tung, även om den växer långsamt. Plantera om den ca. 1 gång / år och ställ i bastanta krukor. Blir den för stor och skickar upp många sidoplantor kan du helt enkelt dela på den och plantera i nya krukor. Svärmorstunga blir nästan aldrig angripen av sjukdomar.

Guldpalm – Passar utmärkt för köket
Guldpalm (som också kallas Areca) tar upp både gifter och fuktar luften. Guldpalmen vill inte stå i brännande sol men behöver mycket ljus, den ska helst inte ens stå mot en vägg eller i ett hörn. Den gillar inte heller svalka, temperaturväxlingar eller drag. Palmen ska vattnas med några dagars mellanrum så att jorden hålls fuktig men inte blöt, och får inte torka ut. Guldpalmen växer långsamt, men kan bli upp till två meter hög inomhus om den sköts väl. Gula blad tyder på att man behöver tillsätta näring.

Gullranka
Gullranka är lättskött, flerårig, klättrande ört som tar upp bensen och formaldehyd, ökar luftfuktigheten och orsakar sällan besvär hos allergiker. Plantan ska varken stå för ljust eller för mörkt, men klarar viss variation åt endera hållet. Den vill vattnas regelbundet men inte så ofta att den blir stående i blöt jord, låt jorden bli lite torr mellan varje vattning.

Gullrankan växer rätt fort och bildar långa rankor som antingen får hänga eller binds upp på stöd. Den blir sällan angripen av sjukdomar.Växten är inte särskilt giftig, men innehåller irriterande ämnen som om den äts kan ge sveda i munnen och magbesvär.

Används ibland i akvarium, då den placeras på toppen av akvariumet med rötterna nedsänkt i vattnet. Detta är fördelaktigt både för växten och vattenkvalitén då den tar upp nitrat för att växa.

Ampellilja
Ampellilja är en mycket lättskött växt som sällan orsakar besvär hos allergiker. Den binder formaldehyd ur luften. Plantan ska stå ljust eller halvskuggigt. Den lagrar vatten i knölar i rötterna och klarar att torka ut långa perioder mellan vattningar och ska vattnas rikligt när man väl vattnar. Bladspetsarna blir ofta bruna och vill man undvika det kan man försöka vattna oftare. Det finns varianter med olika mönster på bladen, men plantor som står mörkare bildar helt gröna blad. Ampelliljan växer snabbt, sprider sig fort, och skickar ut stänglar som bildar småplantor. Vill man ha fler ampelliljor kan man bara nypa av dom och plantera. Man kan också dela på den stora plantan, och bör plantera om den en gång om året för att ge rötterna plats.

Pardisträd
Paradisträd är en mycket lättskött, allergivänlig växt som tar upp koldioxid ur luften nattetid och kan med fördel placeras i sovrummet. Plantan ska stå ljust eller halvskuggigt. Vattna ordentligt, men låt jorden torka mellan vattningarna. Den tål inte att vattnas för mycket. De är lätta att föröka genom att bryta av sticklingar och plantera. Blir grenarna långa och rangliga med glesa blad står plantan för mörkt.

Orkidé
Brudorkidéer måste stå ljust, men skyddas från brännande sol. De ska vattnas jämt så att jorden är konstant fuktig medan de blommar, men den får aldrig bli helt blöt eftersom plantan kan börja ruttna. När de inte blommar kan man låta jorden torka lite mellan vattningarna. De föredrar vatten med så låg kalkhalt som möjligt.

Helst ska bladen duschas ofta eftersom orkidéer vill ha fuktig luft.

Aloe Vera
Aloe kan användas till flera olika områden. Den har hälsofördelar när de konsumeras i mindre mängder, lindrar brännskador, och rensar inomhusluften. Det tar bort formaldehyd effektivt från inomhusluften. Den här växten kan dramatiskt förbättra luftkvaliteten i ditt hem.

Murgröna
Murgrönan skiljer sig betydligt till utseende och växtsätt från sina närmaste släktingar. Murgröna är vanligt förekommande som krukväxt. Som sådan vill den ha ljus och hög fuktighet: Murgröna som inte sköts rätt får lätt sjukdomar som spinn, spinnkvalster, trips och sköldlöss. I försök har murgröna konstaterats vara mycket bra på att ta upp och binda bensen ur luften.

Fredskalla
För den som kan komma ihåg vattningen är fredskalla en lättskött växt och en fantastisk luftförbättrare. Fredskallan renar luften från en mängd skadliga ämnen som bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen och toluen, aceton, alkohol och ammoniak. Den är dessutom en mycket effektiv luftfuktare.

Fler luftrenande växter hittar du i Ilas inlägg här.

Växter på jobbet

Många lider av dålig luftkvalitet på sin arbetsplats. Tipsa genast chefen att enligt NASA ska ni köpa in massor av grönväxter! Att ha många dessa växter i arbetsmiljön har gett följande dokumenterade resultat från en undersökning som gjordes 2008

 • ökar produktiviteten
 • drar ner energikostnaderna eftersom man behöver mindre maskinell luftrening
 • sänker kostnaderna för företagshälsovård, eftersom de motverkar:
 • ögonirritation
 • andningsproblem
 • luftvägsproblem
 • astma
 • huvudvärk

 

avsnitt 23

Tänk att ha det såhär på jobbet!

 

Frågor

Dessa frågor vi tar upp i podden!

 1. Kan man så frön och äta skotten av allt man skulle äta när det växt klart? Typ rödbetor, kål osv.
 2. Hur får man palettbladen buskiga? Mina växer bara rakt upp.

 

Är du väldigt intresserad av krukväxter, rekommenderar vi krukväxtpodden. Den är riktigt intressant, härlig och nördig på helt rätt sätt!